Опасност от наводнения активира оперативното звено в екоминистерството

Опасност от наводнения активира оперативното звено в екоминистерството

Заради очакваното повишение на нивата на реките и опасност от наводнения, в петък е активирано оперативното звено в Министерство на околната среда и водите, което минава в 24-часов режим на работа, включително в почивните и празничните дни, съобщиха от ековедомството.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология, водните количества на реките са около и над праговете на високи води. Очаква се в събота и неделя да паднат между 40 и 60 литра на кв. м валежи, като най-голямото повишение на нивата на реките ще е на 1 февруари.

Вече са обявени жълти и оранжеви кодове за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда.

В петък следобед ще завали в югозападните райони. До вечерта количествата на падналите валежи ще са  до 2-3 л/кв.м.

През нощта срещу събота и в събота от запад на изток ще превали в цялата страна. Очакваните количества са 1-2 л/кв.м в северозападните до 15-20 л/кв.м в крайните източни и южни райони. След временно спиране, към вечерта отново ще завали, и ще вали и в неделя.  В повечето места ще паднат между10-20 л/кв.м, но на места в източните и южните райони - до 30-40 л /кв.м.

През изминалото денонощие по-голямата част от речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Съществени повишения са регистрирани в Черноморския  басейн като река Камчия при с. Гроздьово се е вдигнала с 60 см., а р. Факийска при с. Зидарово - с 30 см.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка и Тунджа в средното и долно течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание, но са под прага за предупреждение и също трябва да бъдат наблюдавани.

Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав и ежедневен анализ на прогнозата за времето и валежите и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в България.

Информацията се изпраща до всички областни управители,  МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.

Споделяне

Още от България