Опасност от наводнения активира оперативното звено в екоминистерството

Опасност от наводнения активира оперативното звено в екоминистерството

Заради очакваното повишение на нивата на реките и опасност от наводнения, в петък е активирано оперативното звено в Министерство на околната среда и водите, което минава в 24-часов режим на работа, включително в почивните и празничните дни, съобщиха от ековедомството.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология, водните количества на реките са около и над праговете на високи води. Очаква се в събота и неделя да паднат между 40 и 60 литра на кв. м валежи, като най-голямото повишение на нивата на реките ще е на 1 февруари.

Вече са обявени жълти и оранжеви кодове за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда.

В петък следобед ще завали в югозападните райони. До вечерта количествата на падналите валежи ще са  до 2-3 л/кв.м.

През нощта срещу събота и в събота от запад на изток ще превали в цялата страна. Очакваните количества са 1-2 л/кв.м в северозападните до 15-20 л/кв.м в крайните източни и южни райони. След временно спиране, към вечерта отново ще завали, и ще вали и в неделя.  В повечето места ще паднат между10-20 л/кв.м, но на места в източните и южните райони - до 30-40 л /кв.м.

През изминалото денонощие по-голямата част от речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Съществени повишения са регистрирани в Черноморския  басейн като река Камчия при с. Гроздьово се е вдигнала с 60 см., а р. Факийска при с. Зидарово - с 30 см.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка и Тунджа в средното и долно течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание, но са под прага за предупреждение и също трябва да бъдат наблюдавани.

Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав и ежедневен анализ на прогнозата за времето и валежите и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в България.

Информацията се изпраща до всички областни управители,  МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?