Опасност от наводнения заради валежите

Снимка: БГНЕС (архив)

Започналите в петък вечерта валежи ще продължат и през почивните дни и ще доведат до покачване на нивата на реките, което може да причини наводнения, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. Очаква се през денонощието в цялата страна да паднат между 10 и15 л/кв.м.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета – сняг. Kоличествата ще са между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв. м, съобщиха от ековедомството.

В момента водните количества на наблюдаваните реки в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорския басейн около праговете за средни води.

През следващите 1-2 денонощия се прогнозира повишаване на нивата на реките в почти цялата страна, по-съществено ще бъдат засегнати притоците на Огоста - реките Слатинска, Берковска, Бързия, Дългоделска, Врещица, Бяла и Черна, както и Искър и горното течение на река Луда Камчия.

Застрашени са също така реките Тунджа, Марица и Арда.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното ѝ течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?