Опасност от нова трагедия заради друго хвостохранилище в Бразилия

Сн. ЕПА/БГНЕС

Има непосредствена опасност от скъсване на стената на още едно хвостохранилище на мина в бразилския регион Брумадиньо, където в петък при срутване на друго хвостохранилище на същата мина загинаха най-малко 34 души, а около са 300 в неизвестност. Това съобщи компанията "Вале", собственик на мина "Корего" до Фейжао, където се разигра трагедията, цитирана от Франс прес в неделя.

В комюнике компанията съобщава, че е рано сутринта е задействала алармите, след като било регистрирано повишаване на нивото на водата в друго хвостохранилище на същата мина.
Пожарникарите съобщиха, че са започнали евакуация на населението от близките селища.

Заради операцията по евакуирането са временно преустановени действията по издирване на евентуални оцелели след скъсването на първата стена, казаха спасителите.

Израелските военни съобщиха, че 130 израелски спасители вече пътуват за Бразилия, за да окажат помощ при издирването на оцелели, посочва Асошиейтед прес. Групата включва подразделение със специално обучени кучета, пожарникари и специализирано звено от водолази. Очаква се те да останат около седмица. Правят се огледи и по въздух.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Срутилото се хвостохранилище буквално погреба много служители на мината, докато обядвали в столовата. Сградата е изцяло под земната маса и до нея още не са стигнали спасителните екипи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят