Опасност от поледици, очакват се нови снеговалежи

Опасност от поледици, очакват се нови снеговалежи

Жълт код за образуване на поледица и валежи от сняг е в сила за събота в Северозападна България и някои райони в централната част, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

От запад на изток, на много места ще превали: в планините - сняг, в равнинната част - предимно дъжд. По-късно през деня в планинските райони, Предбалкана и на места в Североизточна България дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре, а след обяд от запад ще започне разкъсване на облачността. Ще има условия за поледици и заледявания. До вечерта дъжд ще вали в крайните югоизточни райони.

Вятърът сутринта ще е от запад-югозапад, слаб до умерен, а в Източна България и на север от планините - ще е югозападен и временно силен; постепенно през деня ще се ориентира от северозапад и отново ще започне застудяване. Максималните температури ще между 2° и 7°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и през деня ще се повишава.

Река Дунав при Силистра продължава да замръзва. Вече 90 на сто от водната повърхност е покрита с лед. По данни на Агенцията за поддържане плавателния път на реката, в сръбския участък и в долното течение при румънските градове Тулча и Браила, Дунав е замръзнал напълно. С днешното затопляне се наблюдава намаляване на леда в българския участък, съобщи БНР.

По пътищата на страната се пътува в тежки зимни условия, с оглед на образувалата се по места ледена покривка, но ситуацията засега е спокойна, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за „Хоризонт“. Все още обаче в добричката община Генерал Тошево е в сила бедственото положение, обявено на 7 януари. Днес Кризисният щаб ще насочи роторните снегорини да почистят най-невралгичната точка от пътната мрежа в района - републиканския път Рогозина-Спасово.

Все още е в сила бедственото положение в село Булаир, община Долни чифлик. Още седем километра по пътя до селото трябва да бъдат разчистени от снега.Кметът на общината Красимира Анастасова съобщи,че пътят ще се почиства с два багера, фадрома и верижен трактор.Снощи до Булаир е достигнал екип с верижна техника и е доставил на хората продукти и лекарства.В останалата част на Варненска област пътищата са проходими при зимни условия.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?