Опасност от пожари е обявена в 12 области

В 12 области на страната вече е обявена опасност от пожари и са въведени специални мерки за предотвратяване на възникването на огньове, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите във вторник.

Първите области, в които тази година се обявява пожароопасен сезон, са Русе, Смолян, Плевен, Ловеч, Разград, Силистра, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Добрич, Кюстендил и Варна. Съответно на териториите на регионалните дирекции по горите се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

 

Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места, предвиждат инструкциите. Особено внимание ще се отделя на почистването на тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др.

 

Ръководителите на сдружения на ловците и риболовците ще инструктират своите членове относно правилата за пожарна безопасност преди всяко пребиваване в гората. Кметовете по места също е необходимо да организират денонощна телефонна връзка с противопожарните структури в МВР.

 

От началото на годината са изгорели 16 615 дка гори. Броят на пожарите е 212, а основната причина за възникването им е човешка небрежност, сочат данните на горската агенция.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?