Опасността от отделяне на Шотландия срина британските финансови пазари

Н. в. Елизабет Втора също е разтревожена от перспективата за отделяне на Шотландия.

Британските финансови пазари се сринаха в понеделник, след като за пръв път тази година социологическо проучване показа, че шотландците може да гласуват за независимост на референдума другата седмица, с което да се сложи началото на разпада на Обединеното кралство.

Резултатите от проучването предизвикаха тревога, граничеща с паника, сред управляващия елит, като министър-председателят Дейвид Камерън предложи тази седмица Шотландия да получи по-голяма автономия, ако не се отдели.

Негов говорител каза в понеделник, че правителството, оглавявано от консерваторите, не подготвя извънреден план за действие при възможен успех на вота за независимост на Шотландия, предаде Ройтрес.

Британската лира се понижи с повече от 1 процент, отбелязвайки най-големия си еднодневен спад за последните 13 месеца. Дългосрочните правителствени облигации се сринаха и 3.7 милиарда лири бяха изтрити от пазарната стойност на петте листвани в Лондон компании с най-голяма експозиция към Шотландия.

"Пазарите не обичат неизвестността", коментира пред репортери в Единбург Алистър Дарлинг, бивш финансов министър, който оглавява юнионистката кампания 'Better Together'.

Един от много въпроси, които вълнуват пазарните участници, е дали при положителен вот на референдума на 18 септември, паундът ще бъде използван в новата държава Шотландия, а също така каква ще е политиката на Английската централна банка. От институцията запазиха основния лихвен процент на рекордно ниско ниво, независимо от очакванията, той да бъде повишен.


По-ранните проучвания показваха, че вероятността за региона да се отдели е изключително малка. Последното проучване на общественото мнение на Sunday Times и агенция YouGov обаче показва, че 51% от хората биха гласували за независимост на Шотландия срещу 49% за запазването ѝ като част от Обединеното кралство.

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви пред Би Би Си, че планира да даде повече самостоятелна власт на Шотландия, ако тя остане в Обединеното кралство и че тези планове ще станат ясни до няколко дни. Той допълни, че се обмислят окончателните щрихи на това предложение за много по-голяма фискална автономия и за възможност за самостоятелно определяне на данъците в Шотландия, което да даде на шотландците "най-доброто от двата свята".


Ако в крайна сметка референдумът на 18 септември се окаже успешен, евентуална дата за независимостта на Шотландия може да бъде 24 март 2016-а година - малко преди планираните за 5 май 2016 година следващи избори за шотландски парламент.

Ако шотландците гласуват да се отделят, обаче, премиерът Камерън ще бъде поставен под натиск да се оттегли преди общите избори, докато шансовете на опозиционната Лейбъристка партия да спечели мнозинство може да се провалят, ако изгуби 40-те си шотландски депутати.


Камерън, който в неделя посети Шотландия, заяви, че няма да подаде оставка.

Британски медии съобщават, че кралица Елизабет Втора е поискала да получава незабавно всяка една информация от последните проучвания преди важния референдум за независимост на Шотландия.

Британската кралица Елизабет Втора е загрижена да не се разпадне 307-годишния съюз на Англия с Шотландия, съобщиха медиите във Великобритания в понеделник.

Кралица Елизабет Втора е провела разговори в неделя вечерта с премиера Дейвид Камерън на фона на засилващата се тревога сред управляващите, че Шотландия може да стане независима след референдума на 18-и септември.

Елизабет Втора, за която се смята, че е за запазването на съюза, въпреки че не е правила публични изявления по въпроса, ще бъде в шотландската си резиденция в Балморал в деня на референдума.

Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви по-рано, че в кампанията на искащата независимост Шотландска национална партия има силен антимонархически елемент.

Не бих се изненадал, ако получат независимост. Следващата стъпка на партията ще бъде Шотландия да стане република, коментира Фокс.

В отговор на последните събития трите основни партии във Великобритания се споразумяха за план за по-голямо самоуправление на Шотландия, ако гласоподавателите изберат запазването на съюза.

Един положителен вот за независимостта на 4-милионна Шотландия ще бъде последван от преговори с Лондон за съдбата на паунда, за 2.1 трилиона долара (1.3 трилиона паунда) национален дълг, за North Sea oil и за бъдещето на британската военна база за ядрени подводници в Шотландия.


В случай, че Шотландия стане независима, има опасност редица други региони в Европа да изкажат желание за подобно отделяне. Според социолози, богатите области в Испания и Италия имат изключително голямо желание да се отделят от по-бедните такива, а референдумът е начин това да се случи. Подобно стечение на обстоятелствата може да окаже изключително силно влияние върху еврото.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?