ОПЕК договори ръст на петролния добив от 600 хил. барела дневно

ОПЕК договори ръст на петролния добив от 600 хил. барела дневно

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно увеличаване "на хартия" на добивите си с около 1 млн. барела на ден. Всъщност реалният ръст ще е около 600 хил. барела от 1 юли 2018 г., тъй като няколко страни, които доскоро не произвеждаха достатъчно петрол, трудно ще се върнат към пълните си квоти. Другите производители пък няма да имат право да запълнят разликата, предадоха световните агенции.

В официалното съобщение след срещата на ОПЕК във Виена обаче само се споменава, че картелът ще се стреми да се придържа към цялостното ниво на съответствие от 100% на действащото от началото на 2017а година споразумение за ограничаване на производството с 1.2 млн. барела дневно.

В комюникето се посочва още, че държавите членки на организацията са превишили през май 2018 година изискуемото ниво на съответствие, като то е достигнало 152%, но ще се стремят от началото на следващия месец това ниво да се върна към 100-процентното изпълнение на одобреното през ноември 2016 г. споразумение за ограничаване на добивите.

Очакванията на финансовите пазари бяха за повишение на петролните доставки с между 300 хил. барела и 1.5 млн. барела. В отговор фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август поскъпват с близо 4% до 68 долара за барел. Аналогичните фючърси на петрола сорт Брент вдигат цените си с 2.11% към 74.72 долара за барел.

Още преди срещата САЩ, Китай и Индия призоваха ОПЕК да увеличи добива си, за да не позволи недостиг на петрол да удари глобалната икономика.

Саудитска Арабия и Русия заявиха, че са доволни, че ще добиват повече, но Техеран разкритикува идеята, най-вече заради наложените ѝ от САЩ санкции.

Иран – третият по големина производител в ОПЕК, поиска от картела да отхвърли призивите на американския президент Доналд Тръмп за увеличаване на предлагането на петрол, твърдейки, че той е допринесъл за скорошния ръст на цените, налагайки санкции срещу Иран и Венецуела.

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих обаче явно все пак е убедил иранския си колега Биджан Зангане да подкрепи увеличението само часове преди срещата на ОПЕК.

Фалих предупреди, че светът може да се изправи пред недостиг в предлагането от до 1.8 млн. барела на ден през второто полугодие на 2018 г. и че ОПЕК носи отговорност да успокои опасенията на потребителите.

"Искаме да предотвратим недостига и липсата, която видяхме през 2007-8 г.“, каза Фалих, напомняйки за периода, която петролът струваше 150 долара за барел.

Следваща среща на ОПЕК е планирана за 3 декември, отново във Виена, където е седалището на организацията..

Споделяне

Още от Бизнес