ОПЕК иска по-бързо понижение на петролните цени

ОПЕК иска цените на петрола да паднат по-бързо и да се върнат към идеалното равнище в района от 30 долара за барел. Президентът на международния картел на страните - производителки на петрол Пурномо Юсгианторо заяви в четвъртък, че за достигането на тази цел на срещата си идния месец ОПЕК ще обсъжда възможността за по-бързо увеличаване на добива, предаде Асошиейтед прес.

Затова, каза той, е необходимо да се изясни обема на резервните мощности на страните - членки и да се изработят нови увеличени квоти.

Въпреки това аналитиците се съмняват, че тази инициатива е реалистична. Те смятат, че към края на годината цените на петрола отново ще се върнат към равнища от 50 долара на барел, а сегашното понижение е само временно.

На Нюйоркската търговска борса цените на петрола паднаха с 6 долара в сравнение с миналата седмица, и октомврийските фючърси се търгуваха в четвъртък сутринта на стойност 43.8 долара за барел.

В същото време средната цена на петрола на световния пазар също се понижи да минимума си от последните десет дни, достигайки 40.45 долара за барел.

Цените на петрола на т.нар. "кошница" на ОПЕК за 185-ти търговски ден поред (считано от 2 декември 2003 г.) остават по-високи от установения ценови коридор от 22-28 долара на барел. Въведеният от страните от ОПЕК през пролетта на 2000 г. механизъм за регулиране на световните цени на петрола при сегашните условия не действа, отбелязва АП.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?