ОПЕК очаква засилване на световното търсене на петрол

ОПЕК очаква засилване на световното търсене на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си за световното потребление на петрол през 2018 г. и сигнализира, че може да има по-ускорен процес на ребалансиране между търсенето и предлагането на ценната енергийна суровина.

В последния си месечен доклад, с оглед на очакванията за по-солиден световен икономически растеж догодина от 3.7% спрямо предишна прогноза 3,5%, ОПЕК вече залага на ръст с 1.51 млн. барела дневно на потреблението през 2018 г. Октомврийската прогноза бе за увеличение на търсеното с около 1.38 млн. барела на ден.

Така световното потребление на петрол догодина ще достигне 98.45 млн. барела на ден, сочат последните анализи.

В същото време ОПЕК отчете понижение на добивите си на петрол през октомври със 151 хил. барела на ден до 32.59 млн. барела на ден (спад с 0.46% в рамките на месец), което идва основно от съкращаване на добивите в Ирак, Нигерия, Венецуела, Алжир и Иран. Това е знак за по-стриктно спазване на споразумението за ограничаване на производството, което в сила до края на март 2018 г., смята петролният картел

Той прогнозира, че ще трябва да повиши добивите си на петрол през следващата година с 400 хил. барела на ден до 33.4 млн. барела. Тъй като това е с около 670 хил. барела дневно над производството на ОПЕК през третото тримесечие, глобалните стокови запаси на ценната суровина би трябвало да продължават да намаляват и догодина, ако ОПЕК и неговите съюзници, спазват споразумението за ограничаване на добивите.

Междувременно петролните фючърси се търгуват недалеч от техните двегодишни върхове от началото на миналата седмица. Инвеститорите очакват, че на предстоящата на 30 ноември среща във Виена ОПЕК и нейните партньори извън картела като Русия ще се договорят за ново удължаване с поне още 9 месеца (до края на 2018 година) на споразумението за съкращаване с около 1,8 млн. барела на ден на производство на суров петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се повишават с 0.26% до 56.81 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през януари - с 0.13% до 63.50 долара за барел. През миналата седмица петролните фючърси поскъпнаха с над 2% в резултат и на притеснения около политическата чистка в Саудитска Арабия, като на 6 ноември достигнаха до най-високи нива от средата на 2015 година насам - тези на американския суров петрол поскъпнаха до 57.35 долара за барел, а на петрола сорт Брент - до 64.27 долара за барел.

Шефът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов обаче не очаква цената на петрола сорт Брент да достигне 70 долара за барел зо април, когато изтича спораземунието за ограничаване на добива на нефт. Пред журналисти  в кулоарите на петролно-газовата конференция АДИПЕК (ADIPEC) в Абу Даби той заяви, че очаква цената ще бъде достатъчно стабилна

Алекперов отбеляза също така, че няма нужда да се обсъжда предварително излизане от споразумението на фона на растящите котировки, предаде руската огенция ТАСС.

Според мен все пак трябва да се изпълни споразумението, да бъде доведено до край - до 1 април, а след това да се започне обсъждане, да се анализира, това което е направено, какъв е резултатът и какви задачи ще си поставим в средносрочен план, каза той.

По думите му Министерството на енергетиката на Русия все още не е обсъждало с руски компании нито продължаване, нито излизане от споразумението след приключването му.

Споразумението между ОПЕК и 11 независими страни производителки, сред които Русия, бе сключено в края на 2016 година, а през май 2017 г. - удължено до края на март 2018 година. Целта на участниците в него е да бъдат намалени световните петролни запаси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес