ОПЕК прие предварително споразумение за свиване на добива на петрол

ОПЕК прие предварително споразумение за свиване на добива на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прие предварително споразумение за свиване на добива на петрол, но все още не е определила окончателни цифри, предаде Ройтерс, позовавайки се на делегат на картела.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих посочи по-рано, че ОПЕК чака Русия да се присъедини към заседанието с решение за намаляване на добива. По думите му окончателното решение и съюзниците ѝ изглежда ще бъде прието утре вечер.

САЩ не "са в позиция" да диктуват на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) как да действа, каза днес министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих, цитиран от Франс прес. Това стана, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска организацията да се откаже от намалението на добива на петрол, за да поддържа по-високи цените на черното злато.

Вашингтон "не е в позиция да ни казва какво трябва да правим", подчерта саудитският министър преди среща на ОПЕК във Виена. "Нямам нужда от разрешението на никого, за да намаля производството", настоя той.

Доналд Тръмп призова вчера ОПЕК в туит да поддържа производството си във всяка страна, докато организацията има намерение да го намали, за да поддържа цените на петрола след спад от 30 процента за два месеца.

Противопоставяйки се изцяло на намалението на производството в страната си заради американските санкции, иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане иронизира Тръмп в Туитър.

"За първи път президент на САЩ казва на ОПЕК какво трябва да прави", написа той, като добави: "те би трябвало да знаят, че ОПЕК не е част от американското министерство на енергетиката".

Саудитският министър на енергетиката подчерта, че ОПЕК иска да се споразумее днес за "достатъчно намаление" на производството си, за да уравновеси пазара. Според него това намаление "би трябвало да се разпредели по равно между страните" в зависимост от производството им.

Ал-Фалех определи като желателно едно намаление на производството " с 1 милион барела на ден", без да уточнява дали става дума за намаление спрямо равнището на определените в края на 2016 година цели или спрямо общото производство през октомври и ноември.

Споделяне

Още от Бизнес