ОПЕК призова САЩ да намалят добива на шистов петрол

Мохамед Баркиндо

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо призова производителите на шистов петрол от САЩ да дадат приноса си към мерките на картела за намаляване на излишните петролни запаси на пазара. Той предупреди, че вероятно ще се наложи вземането на извънредни мерки през следващата година за стабилизиране и ребалансиране на пазара вв средносрочен и дългосрочен период, предаде Ройтерс.

По време на енергиен форум в Делхи той изрази надежда, че не само американските, но и други производители ще се присъединят към усилията на ОПЕК за свиване на добива на петрол.

“В момента ние (ОПЕК и независими американски производители) се съгласихме да споделим отговорността за стабилност, защото те не са изолирани от влиянието на спада на цените", посочи Баркиндо.

Добивът на петрол в САЩ тази година ще нарасне с 10 на сто най-вече чрез разработването на шистови пластове и ще превиши 10 млн. барела дневно, както бе прогнозирано по-рано.
Саудитска Арабия, водещият износител в ОПЕК, обяви вчера, че ще ограничи износа си за ноември до 7.15 млн. барела дневно въпреки търсенето за 7.7 млн. барела дневно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес