ОПЕК прогнозира нарастващ излишък на предлагането на петролните пазари

МАЕ: Доставките на петрол са се увеличили, цените падат

ОПЕК прогнозира нарастващ излишък на предлагането на петролните пазари

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново преразгледа към понижение прогнозата си за световното търсене на петрол през 2018 и 2019 година и изрази безпокойство от прекомерното предлагане на суровината, предаде Франс прес.

Сега картелът очаква увеличение на световното търсене до 1,5 милиона барела на ден през тази година - с 40 000 барела по-малко спрямо прогнозираното миналия месец - до общо търсене от 98,79 милиона барела на ден.

Промяната се обяснява с очакванията за по-слабо търсене от Близкия изток и в по-малка степен от Китай.

За догодина увеличението вече се очаква да бъде от 1,29 милиона барела на ден - с около 70 000 барела на ден по-малко от прогнозираното миналия месец. Така световното потребление се очаква да бъде 100,08 милиона барела на ден.

Що се отнася до предлагането, ОПЕК преразгледа към леко повишение прогнозата си за добива в страните извън картела през 2018 и 2019 година, най-вече заради увеличеното производство в Съединените щати.

"Макар че пазарът е постигнал равновесие за момента, очакванията за 2019 година за увеличението на предлагането извън ОПЕК са за по-големи обеми, надвишаващи увеличението на световното търсене и водещи до нарастващ излишък на предлагането на пазара", посочва организацията в месечния се доклад.

"Неотдавнашното преразглеждане към понижение на прогнозите за световния икономически растеж и свързаните с това безпокойства потвърждават натиска върху търсенето на петрол, наблюдаван през последните месеци", изтъкват експертите на ОПЕК.

Тези забележки са публикувани след като Саудитска Арабия определи като абсолютно необходимо намаляването на световното производство на петрол с 1 милион барела на ден, за да се уравновеси пазарът в момент, когато котировките спадат.

Най-големият производител на петрол в света обяви, че ще съкрати собствения си добив и ще намали износа си през декември с 500 000 барела спрямо ноември.

ОПЕК съобщи, че общото производство на картела се е увеличило със 127 000 барела на ден през октомври на месечна основа до общо 32,900 милиона барела на ден, според индиректни източници.

Основен принос за увеличението имат Обединените арабски емирства (ОАЕ) (+142 000 барела), следвани от Саудитска Арабия (+127 000 барела).

За пореден път това е компенсирало спада на иранския добив (-156 000) под въздействието на възобновяването на американските санкции.

ОПЕК прогнозира рекорден добив в Русия през 2018 година от 11,24 милиона барела на ден, след като през октомври е достигнала нов рекорд в постсъветския период от 11,6 милиона барела на ден.

МАЕ: Доставките на петрол са се увеличили, оказват натиск върху цените

Международната агенция за енергията (МАЕ) отчете днес, че доставките на петрол в света бързо са нараснали, тъй като Саудитска Арабия, САЩ и Русия добиват рекордни количества в отговор на повишението на цените заради възобновените санкции на САЩ срещу Иран, съобщи Асошиейтед прес.

Производителите се вслушаха в предупрежденията, че американските санкции могат да доведат до намаляване на иранския петрол от пазара и съответно до по-високи цени. Президентът на САЩ Доналд Тръмп възобнови санкциите на 5 ноември, но въпреки това изключи от тях за 6 месеца някои от най-големите потребители на ирански петрол в света. Това спомогна за понижаване на цените.

МАЕ уточни в месечния си доклад, че производството през октомври се е увеличило с 2,6 милиона барела на ден до 100,7 милиона барела. Това е допринесло цените на суровия петрол от сорта Брент рязко да се понижат до под 70 долара на барел в сравнение с 4-годишния си максимум от близо 86 долара за барел в началото на октомври.

Запасите на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през септември са се увеличили с 12 милиона барела до 2,87 милиарда барела, се посочва в ноемврийския доклад на МАЕ.

"Растежът през септември означава, че през октомври, най-вероятно, запасите ще надвишат средното равнище за 5 години за първи път от март, когато страните от ОПЕК постигнаха споразумение за съкращаване на добива", посочват авторите на доклада. През септември запасите са били само с 8 милиона барела под средното ниво за 5 години.

През третото тримесечие резервите са се повишили с 58,1 барела, което е най-бързият темп на растеж от 2015 година, отбелязва МАЕ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?