ОПЕК+ се събира за удължаване съкращаването на добива

ОПЕК+ се събира за удължаване съкращаването на добива

На видеоконферентна връзка в събота между страните от петролния картел и техните партньори в споразумението ОПЕК+ ще се обсъди удължаване поне с месец -два на въведеното от началото на май съкращаване на петролните добиви с 9.7 млрд. барела дневно и след 1 юли 2020 г., съобщи ТАСС в петък.

Освен този въпрос ще се дискутира и пълното изпълнение на задълженията на Ирак и Нигерия по съкращаването на производството на суров петрол, твърдят източници на руската агенция.

Твръди се ,че Русия и Саудитска Арабия вече предварително са съгласували продължаване на сегашното ниво на добив минимум с един месец.

Според сега действащото споразумение от 1 май бе намален добивът на страните, които са го подписали, с 9.7 млн. куб. От юли до декември 2020 г. съкращението трябваше да се намали до 7.7 млн. балера дневно, а от началото на 2021 г. до края на 2022 г. - да се свие до 5.8 млн. куб. м. Предвиждаше се параметрите по сделката да могат да се преразгледат през декември 2021 г. 

В очакване на срещата на ОПЕК+, фючърсите на петрола Брент с доставка през август поскъпнаха с 1.8% до 40.70 долара за барел, докато юнските доставки на американския лек суров петрол повишиха цените си с 1.25% до 37.90 долара за барел.

В рамките на настоящата седмица петролът Брент поскъпва с около 15%, докато американският  - с около 6%, с което суровината поддържа възходящ тренд шеста поредна седмица.

Солидното поскъпване се дължи както на съкращаване на производството, така и на признаци за подобряване на търсенето на  горива, тъй като страните по цял свят започват да облекчават карантинните мерки, които бяха наложили, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?