ОПЕК се съгласи да повиши дневното производство на петрол

Петролните министри на страните от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) се съгласиха да повишат с 500 000 барела дневно производствената си квота от 1 април. Общите количества стават до 27,5 милиона барела дневно, заяви президентът на ОПЕК шейх Ахмад Фахд ал Ахмад ас Сабах след заседанието в Иран.

Според агенция Ройтерс, Ас Сабах е упълномощен да увеличи производството с още 500 000 барела дневно през второто тримесечие, ако цените на петрола останат високи. Асошиейтед прес обаче посочва, че не е ясно дали шейх Ас Сабах, който освен настоящ президент на ОПЕК е и министър на енергетиката и петрола на Кувейт, ще има правото едностранно да реши дали да увеличи добивите до следващата среща на картела.

Министрите се споразумяха тя да се проведе на 7 юни във Виена.

През последните дни цените на петрола се увеличиха до 55 долара за барел, достигайки нови рекорди.

Би Би Си отбелязва, че решението на ОПЕК за повишаване на квотите е необичайно, тъй като през пролетта големите икономики свиват потреблението.

Решение за вдигане на производствения таван до 27,5 милиона барела дневно има по-скоро психологически ефект, тъй като с отчитане на Ирак,който в момента не участва в квотната система, и на факта, че повечето членове на ОПЕК надвишават официалните си квоти, реалното производство на картела в момента е около 29,5 милиона барела дневно, отбелязва Асошиейтед прес.

"Те повишават производствения таван, защото вече произвеждат повече", каза либийският секретар по енергетиката Фати Хамед бен Шатуан пред АФП.

Алжир и Либия бяха двете страни, които се обявиха директно срещу саудитското предложение.

Саудитска Арабия, която е влиятелен член на ОПЕК, предложи във вторник увеличаване на добивите с 500 000 барела дневно - до 27,5 млн. барела дневно. Министърът на петрола на държавата Али ал Нуейми заяви, че сегашните цени на петрола от 55 долара/барел са твърде високи и добави, че неговата страна би искала те да са около 40-50 долара/барел.

Иран, Кувейт и Нигерия предложиха всяко повишение да бъде отложено до май, заради притеснения около сезонното понижение на търсенето през втората половина на годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?