ОПЕК ще проведе извънредна среща на 12 януари

Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе на 12 януари извънредна среща във Виена, за да реши с какъв обем да увеличи предлагането на петрол с цел да понижи световните цени на суровината, предаде Ройтерс.

Това бе потвърдено от официален представител на ОПЕК. "Кабинетът на председателя потвърди извънредното заседание в неделя", каза служителят, като имаше предвид председателя на картела Абдула ал Атия. Той добави, че още не е ясно дали всички страни-членки ще бъдат представени на министерско равнище.

Осем от министрите са потвърдили участието си, като все още се чака отговорът на Кувейт, Алжир и Ирак. Кувейтският министър на петрола шейх Ахмад Фахд ал Ахмад ас Сабах каза днес, че очаква ОПЕК да увеличи производството си с 1 - 1,5 милиона барела дневно (МБД).

"Предпочитаме увеличение от 1 МБД, но ако е необходимо ще се съгласим и на 1,5", посочи министърът. Според източници от картела Саудитска Арабия предпочита повишение с 1,5 МБД, докато Либия и Алжир заедно с Кувейт подкрепят цифрата 1 МБД.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес