ОПЕК ще се опита да ограничи производството на петрол

Поради опасенията, че с настъпването на пролетта пазарът ще се пренасити, някои петролни министри от ОПЕК призоваха да се вземе решение за еднократно съкращаване на производството и да се обмислят бъдещи намаления на производствените квоти през следващия месец, съобщи днес Асошиейтед прес.

В същото време представители на ОПЕК, пристигащи в алжирската столица, се изказаха за по-ефективно самоограничение при прилагането на квотите с надеждата да бъдат подсилени котировките на петрола.

Въпреки че ОПЕК често призовава страните членки да ограничат свръхпроизводството, позицията на картела, че цените могат рязко да се понижат, когато сезонното търсене спадне през април-юни, този път прави посланието необичайно настойчиво, отбелязва АП.

Единадесетте страни от ОПЕК добиват близо една трета от световния петрол. Президентът на ОПЕК Пурномо Юсгианторо изрази опасенията на група, че търсенето на петрол може да спадне с около 2,5 милиона барела дневно през второто тримесечие, в момента те /11-те членки на ОПЕК/ произвеждат общо близо1,5 милиона барела над техните официални квоти, допълва АП.

Вероятно ОПЕК ще реши да овладее свръхпроизводството си, което се оценява на 1 до 1,8 милиона барела дневно, но без да промени официалните си таван за производство, който в момента е 24,5 милиона барела дневно и бе определен през ноември миналата година, отбелязва Франс прес.

Цените на петрола в момента превишават от седмици наред 30-те долара за барел, а официалният ценови коридор на ОПЕК е 22-28 долара за барел. Вчера в Лондон цената на един барел петрол сорт Брент от Северно струваше 28,86 долара, след като при затварянето на пазара в петък бе 28,83 долара, а в Ню Йорк цената на американския лек суров петрол се понижи с 1 цент до 32,47 долара за барел.

Саудитска Арабия, която има силен авторитет в ОПЕК, се произнесе за цена от 25 долара за барел. Саудитският министър на петрола на Али ал Нуейми посочи именно тази цена.

"Ще бъдем много доволни от цена 25 долара за барел", заяви в същото време и Пурномо Юсгианторо. През последните месеци ОПЕК е обект на критики за това, че е оставила цените твърде над ценовия коридор, който дори се доближава до котировките, регистрирани по време на войната в Ирак през март 2003 г., докато икономическото съживяване чука на вратата на основните страни потребителки на суровината, отбелязва Франс прес.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес