ОПЕК смята за "нормална" цената от 100 долара за барел петрол

Въведеното от ЕС петролно ембарго върху Иран ще тласне световните цени нагоре, пише Ройтерс във вторник, като цитира генералния секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри. Според него приемливата стойност на петрола в днешната ситуация е около 100 долара за барел, докато в момента петрол тип Брент се търгува над 111 долара.

"Безспорно ембаргото ще засили нестабилността на пазара и това ще тика цените нагоре", каза Ал Бадри на конференция в Лондон. Той смята, че "ембаргото не е най-добрият способ за решаване на проблема" и призовава страните към диалог.

Европейският съюз наложи ембарго върху доставките на петрол и на петролни продукти от Иран на 23 януари.

Скоро след това ръководителят на Иранската национална петролна компания Ахмад Калехбан заяви, че цената на петрола може да стигне 150 долара за барел, а от МВФ започнаха да коментират ръст на цената до 140 долара.
 
Генералният секретар каза също, че не се страхува от излишъка на петрол на пазара, тъй като ОПЕК увеличи с 600 хиляди барела дневното производство, като бе превишена квотата от 30 млн. барела. "Когато говорим за 30 млн. барела на денонощие, се има предвид средногодишен показател. Понякога се добиват 30.6, други път 30.1, а трети – 30 млн. барела", отбеляза той.
 
Като цяло ръководителят на ОПЕК счита, че световният пазар на петрол е в добро състояние. "Никъде по света няма дефицит и аз съм много доволен от решението на ОПЕК", подчерта Ал Бадри.

"Вероятно няма да се стигне до затваряне на Ормузкия проток, но ако все пак това стане, няма да може да се намери алтернатива на този експортен канал", коментира още генералният секретар на ОПЕК.

През последната седмица Иран заплаши, че ще реагира на санкциите на ЕС, като блокира Ормузкия проток, чрез който всекидневно се извършва една трета от световния морски експорт на петрол.

Алтернативните наземни петролопроводи могат да доставят само част от общия обем на петрола, който минава през протока.
 
По думите на Ал Бадри Ирак ще се върне в системата на квотите, действащи в ОПЕК, "не по-рано от началото или средата на следващата година".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?