ОПЕК временно отменя производствените си квоти, за да намали цените на петрола

Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/ временно отмени квотните си ограничения за производство на петрол, за да намали цените. Това съобщи президентът на ОПЕК Пурномо Юсгианторо, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Юсгианторо ОПЕК не се е отказала по принцип от решението си да намали квотите си от 1 април с един млн.барела дневно. В същото време обаче, за да се задържат цените в коридора от 22-28 долара за барел, ръководството на картела приема временна отмяна на квотните ограничения. "Заради стабилизирането на цените, превишаването на квотите е допустимо", допълва Юсгианторо, предаде БТА.

През последните дни цената на петрола на ОПЕК е на най-високото си равнище от април миналата година и се насочва към 32 долара за барел, отбелязват анализатори. Днешната цена на петрола в Ню Йорк е 36,54 долара, допълва агенцията.

Същевременно Ройтерс предаде, че петролът поскъпна още под влияние на месечния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ), който прогнозира увеличаване на търсенето. Една трета от очакваното повишение се дължи на нарастващите енергийни нужди на Китай.

МАЕ повиши прогнозата си за растежа на търсенето на петрол в света през тази година с 220 000 барела на ден до 1,65 млн. барела дневно, тъй като бързо развиващата се китайска икономика потребява все повече енергия.

През 2004 г. потреблението на петрол ще достигне 80,2 млн. барела дневно, като 580 000 от тях ще се падат на Китай, според МАЕ.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: