"Опел" ще трябва да изтегли 73 хил. коли заради манипулирани емисии

"Опел" ще трябва да изтегли 73 хил. коли заради манипулирани емисии

Германският автомобилостроител "Опел" (Opel), филиал на френската "Пе Ес А" (PSA), трябва да пристъпи към изтеглянето на 73 000 автомобила заради наличието на "неприемлив" софтуер, който манипулира тестовете за вредни емисии, съобщи Федералната служба за автомобилен транспорт (КВА), цитирана от Франс прес и БТА в петък.

Изтеглянето засяга общо 96 000 автомобила от моделите Каскада (Cascada), Инсиня (Insignia) и Зафира (Zafira), които отговарят на евростандарта Евро 6 (Euro 6) и са произведени между 2013 и 2016 година. "Опел" обаче доброволно пристъпи към обновяване на софтуера на 23 000 автомобила, съобщи КВА.

"На автомобилостроителя бе наредено да разшири незабавно мерките за всички засегнати автомобили и да премахне незаконния софтуер", информира в комюнике Федералната служба за автомобилен транспорт, която отговаря за германския автомобилен сектор.

Германската автомобилна компания, която от миналата година е филиал на френския гигант, попадна под прицела на властите от юли в рамките на скандала с манипулираните дизелови двигатели.

В понеделник германската полиция обискира централите на компанията в Рюселсхайм и Кайзерслаутерн като част от разследване за измама.

Тогава "Опел" "отхвърли обвинението, че е използвал несъобразени с правилата софтуери" и обяви, че иска да оспори в съда всяко нареждане за изтегляне на тези модели

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?