Опелото на Божидар Димитров ще е в четвъртък в "Св. Седмочисленици"

Десетки венци бяха положени пред тялото на Божидар Димитров, сн. БГНЕС

Опелото на починалия в неделя историк Божидар Димитров ще е в четвъртък - 5 юли, от 10.30 часа в столичната църква "Св. Седмочисленици“, ден сред като в Националния исторически музей, чийто дългогодишен директор беше, се състоя поклонението пред тялото му.

От музея съобщиха, че десетките положени пред Димитров в сряда венци ще бъдат поднесени пред паметника на Васил Левски по желание на семейството му. Съболезнователни писма са били изпратени от Президентството, премиера, председателя на парламента, военното и вътрешното министерства, генералното консулство на България в Солун, редица общини и регионални музеи, частни компании и бизнесменът Васил Божков, който е изпратил и венец. С венци са се отчели и министър-председателят, редица министри и ведомства, общини, телевизия "Скат", УНИБИТ, Съюза на тракийските дружества в България, бизнесмените братя Диневи и др.

Речи пред тялото на Димитров, който бе спорна личност държаха министърът на културата Боил Банов, наследничката на поста шеф на Националния исторически музей Бони Петрунова, която обяви, че духът му ще остане завинаги в сградата на музея, както и други представители на културните и историческите среди.

72-годишният Димитров почина от белодробна емболия в неделя вечерта.

Споделяне

Още от България