Оперативната програма “Наука“ няма да се предоговаря

Новият зам.-министър се опита да разсее съмненията за лобистко разпределение на над 1 млрд. лв.

Красимир Киряков, новият зам.-министър на образованието.

Новият екип на образователното министерство няма да предоговаря нищо от вече договореното по оперативната програма “Образование, наука и интелигентен растеж“, но си поставя за цел да ускори започването на мерките по нея и усвояването на средствата. Това обяви Красимир Киряков, новият зам.-министър на образованието, който отговаря за оперативната програма. Той се представи като “равно отдалечен“ от всички научни общности и по думите му така няма да има съмнения, че програмата действа в полза на едно или друго лоби.

Във вторник зам.-министърът на образованието в три последователни правителства проф. Николай Денков, който се ползва с безупречен авторитет и с доверие в научните среди, подаде оставка поради "съществени различия с приоритетите и стила на работа" на министър Меглена Кунева. Оставката дойде, след като преди това Кунева преразпредели ресорите на заместниците си, с което отне управлението на програмата с общ бюджет 1.37 млрд. лева от Денков и го даде на Киряков.

Киряков съобщи в петък, че програмата е с договорени 8% от средствата, докато има други програми с договорени над 50%. По думите му това е показателно, но не и фатално, тъй като министерството има “много ясен план и визия“.

Според него забавянето по програмата е заради липсата на опит и неспазването на работни срокове, а той имал опит именно с управлението на европейски средства. Според него това компенсира липсата му на познания за научната дейност и това, че не произлиза от научните среди.

Спорните моменти били изчистени, без да се налага предоговаряне

Киряков съобщи, че програмата все още няма акредитация, но такава се очаква всеки момент.

Той каза, че при встъпването си в длъжност е бил в Брюксел, където са били уточнени някои спорни моменти по програмата, но в крайна сметка параметрите ѝ няма да се предоговарят. Така например 75% от финансирането ще е за строителни дейности, реконструкция на сгради и оборудване за научна дейност. Опасенията на новия екип на МОН са били, че може да се стигне до напразно строителство на нови сгради, но e било уточнено, че инвестициите ще се насочат главно в апаратура и оборудване.

25% от парите са за възнаграждения и консумативи, като според Киряков някои учени са били притеснени, че парите за възнагражденията ще бъдат недостатъчни. От разговори с ректори на технически университети е бил успокоен, че предвидените средства са достатъчно, тъй като те имат опит. Той обясни, че центровете за върхови постижения по програмата ще бъдат подпомагани в рамките на 8 години, но още от самото начало трябва да имат идея как ще печелят. Запазва се и изискването 70% от тежестта при оценяване на проектите да е в полза на качеството, а 30% в полза на капацитета на кандидата.

Проектите ще се оценяват от чужди рецензенти, за да няма съмнения

Зам.-министърът съобщи, че се е срещнал с представители на ректорите и БАН и са се разбрали да сформират с тяхно участие съвещателен орган, който да помага при разрешаването на възникнали в процеса на работа проблеми. По думите му този орган няма да има влияние върху оценяването на проектите, нито върху излъчването на рецензенти, тъй като проектите ще бъдат оценявани от чужди оценители. Така той отново отхвърли обвиненията, че програмата може да обслужва едно или друго лоби в научните среди.

Досега страната ни има доста горчив опит в разпределянето на пари за наука, като конкурсната сесия на фонд “Научни изследвания“ от края на 2012 година освети тежки зависимости в научните среди и ръководството на образователното министерство.

Затова в научната общност има сериозни опасения, че с парите от оперативната програма ще се злоупотреби и привилегировани ще се окажат определени властови и научни кръгове.

Отнемането на програмата от ресора на Денков и последвалата му оставка само подхраниха допълнително опасенията им. Част от притесненията бяха, че новият екип на министерството може да поиска предоговаряне на вече договорените от Денков условия.

Три процедури са в процес на оценка

Киряков съобщи, че в момента в процес на оценка са три процедури – “Интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“ на стойност 25 млн. лева, “Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ – 10 млн. лева и “Поддържане и усъвършенстване на разработената рейтингова система на висшите училища”- 3 млн. лева. Те трябва да приключват с оценка и да стартират до края на май.

Сред спешните мерки, които МОН ще предприеме в близките седмици е подаването на проектното предложение по проекта за извънкласни дейности на ученици “Твоят час“ до 20 април и отваряне за кандидатстване на програмите “Ученически практики“ и “Ограмотяване на възрастни“ до 18 април.

Забавянето на проекта “Твоят час“ на стойност 140 млн. лева е най-голямо - с повече от шест месеца, като Киряков съобщи, че мерките по него ще се изпълняват през следващата учебна година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?