Операторът Иван Обрейков потвърди, че БНТ е финансирала филми на Елена Йончева

Операторът Иван Обрейков, сн: КлубZ

Телевизионният оператор Иван Обрейков потвърди казаното ден по-рано от продуцента Александър Методиев, че филми на журналистката и днешна кандидатка за депутат от БСП Елена Йончева са били индиректно финансирани от Българската национална телевизия.

Това се отнася за няколко нейни филма от периода 1994-1997 г., казва в сряда Обрейков пред пред Клуб Z.

Ден по-рано пред същото издание продуцентът Александър Методиев заяви, че е работил с Йончева и тя е взимала държавни пари за репортажите си. Неговата фирма "Радиовижън" давала пари на сегашната кандидат-депутка, които после националната телевизия възстановявала с рекламно време.

Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ тогава), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари ѝ плащаме на г-жа Йончева, и нареди да ѝ дадем допълнително 40 000 лв, ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено си ги получихме след това от телевизията", разказа продуцентът.

Йончева отхвърли твърденията му и заяви, че въобще не го познава.

"Винаги сама съм си била продуцент. Нищо не ми говори това име и по снимката този човек, никога не съм го виждала, даже потърсих в интернет", заяви тя.

Скандалът започна, след като журналистката и сегашен водач на кандидат-депутатската листа на БСП в Хасково заяви, че санирането, започнато от правителството на ГЕРБ, е "голяма кражба". После Борисов обяви, че държавата е плащала за телевизионни репортажи на Йончева, а тя заплаши лидера на ГЕРБ със съд.

"Първо финансираха (фирмата „Радиовижън“ – бел. ред.)нашите филми, командировъчни и техника ни даваха, тъй като имаха по-модерна техника от тази в телевизията, съответно пътни, дневни. Съответно, след като се реализира филмът, бартерът беше срещу рекламно време," обяснява Обрейков пред Клуб Z.

Той разказва, че е работил с Йончева от 1994 г. „Първият ни филм беше за изборите в Африка, след това заминахме за Чечения, там снимахме доста, направихме интервю с тогавашния президент Дудаев. След това ходихме в Афганистан, втори път в Чечения, Алжир, Босна и Херцеговина", разказва операторът и потвърждава, че всички тези филми са били финансирани по същата схема.

Той не помни точните суми, но един филм е варирал между 5, 7 и 10 хиляди долара.

"За мен терминът "продуцент" е за този, който дава парите. Елена беше автор, а фирмата "Радиовижън" беше тази, която даваше парите. После косвено БНТ ги връщаше с рекламно време. По това време в телевизията нямаха много средства за подобни документални филми, които искат такъв бюджет. Това беше една от вратите и така работеха много фирми, общински компании“, казва Обрейков.

Той не знае нищо за хонорар от 40 000 лева. Според него може би не си спомня тези неща двайсет и повече години по-късно и затова твърди, че не познава Александър Методиев и въпросната схема.

Обрейков обясни, че по времето, за което Борисов твърди, че Йончева е струвала на държавата 2 млн. лева, той вече не е работил с нея и не може да коментира.

"Всеки трябва да си докаже тезата. Ако някой краде, Елена да извади доказателства. Борисов ако настоява на своята теза, да извади доказателства, за да видят хората и да не се джафкаме по медиите."

Споделяне

Още по темата

Още от България