Операторът на газовата връзка с Гърция се сертифицира като независим

Операторът на газовата връзка с Гърция се сертифицира като независим

Българо-гърцко-италианската компания "Ай Си Джи Би" (ICGB), която ще реализира газовата връзка между България и Гърция, преминава процедура по сертифициране като независим газопреносен оператор пред българския и гръцкия енергийни регулатори, съобщиха от дружеството в петък.

То е внесло в комисиите Мрежови кодекс с правилата и процедурите за управление на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини. Документът съдържа и правата и задълженията на преносния оператор и търговците, които ще ползват капацитета на тръбата, който ще е 3 млрд. куб. м годишно. В него са регламентирани подробни процедури за заявяване на капацитет на входни и изходни точки на газопровода за прав и реверсивен поток; всички необходими процедури за търговия на вторичния пазар, които ще са достъпни за всички търговци. Вписани са и процедури за управление на претоварването и принципа "използваш или губиш“ и за публикуване на данни за функционалността и наличността на капацитет за всички потребители на газопровода.

Подаването на Мрежовия кодекс за одобрение от двата регулатора става четири месеца преди крайния срок, който изтича на 1 юли 2019 г. – не по-късно от 12 месеца преди датата на търговска експлоатация на интерконектора.

От "Ай Си Джи Би" припомнят, че през август 2018 г. газопроводът получи изключение от тарифни регулации, което означава, че операторът сам ще определя транзитните си такси. Това налага изработване и на Тарифен кодекс, какъвто вече е бил представен за одобрение в двата регулатора през ноември 2018 г. Документът съдържа окончателната методология, приложима за изчислението на тарифата на тръбата, съгласно одобрената от регулаторите методология при провеждането на пазарния тест за проекта, който осигури запълване на малко над половината капацитет на газопровода.

Одобрението на Тарифния кодекс на газовата връзка от националните регулатори е предусловие към пристъпване подписването на споразумения за пренос на газ с търговците, резервирали вече капацитет. Към момента са подписани само предварителни споразумения за резервиране на капацитет за газопровода, посочиха от дружеството.

То допълва, че като бъдат одобрени Тарифният и Мрежовия кодекс, към регулаторите ще бъде подадена и Програма за съответствие, в която ще бъдат посочени предприетите от "Ай Си Джи Би" мерки за гарантиране на недискриминационното поведение и предотвратяването на оповестяване на чувствителна търговска информация към акционерите. В същия срок ще бъде подадено и заявление за сертифициране като независим преносен оператор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес