Операторите вече изключват нерегистрираните предплатени SIM-карти

Операторите вече изключват нерегистрираните предплатени SIM-карти

Трите мобилни оператора на нашия пазар - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком", започнаха поетапно спиране на изходящите повиквания и кратките съобщения от нерегистрираните предплатени SIM-карти, съобщиха от компаниите в понеделник.

Срокът за регистрация на предплатените карти на мобилните оператори изтече на 31 декември 2008 г. Той бе фиксиран с промени в Закона за електронните съобщения, като бе даден няколкомесечен период, в който потребителите да направят регистрация на своите предплатени карти.

До 31 януари 2010 г. клиентите, които не са регистрирали своите предплатени карти, ще могат да получават обаждания и съобщения, но след тази дата ще бъдат прекъснати и входящите повиквания.

Телефонните номера ще се запазят до изтичане на крайния срок на валидност на картата. Ако потребителят се регистрира преди този срок, предплатената услуга ще бъде възстановена.

Процедурата по регистрирането става лично или чрез упълномощен представител в магазините на трите мобилни оператора, в пощенските клонове или в партньорската мрежа на операторите.

Клиентите трябва да носят предплатената SIM-карта и документ за самоличност. Ако картата, която регистрират, е на друго лице, потребителите трябва да представят и заверено пълномощно.

Клиентите на предплатени мобилни услуги, които не са навършили 18 години, ще могат да избират между родителите, баби или дядовци или друг законен представител, на чието име да регистрират своята карта. Регистрацията е безплатна.

Близо 900 000 или около 50% от всички са регистрираните SIM-карти за предплатените услуги на "Глобул" към първия работен ден на годината.

70% регистрирани активни потребители на предплатени мобилни карти отчете "Виваком" към 3 януари 2010 г., съобщиха от компанията.

Към момента "Мобилтел" отчита приблизително 880 000 регистрирани потребители на предплатената услуга "Prima".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?