Операция "Хоро" на данъчните в пловдивското село Марково за 1.50 лв.

Операция "Хоро" на данъчните в пловдивското село Марково за 1.50 лв.

Данъчни служители под прикритие са играли хоро в пловдивското село Марково на 4 март. Те са се представили за любители на фолклора, а целта е била да хванат членовете на самодеен състав, че не издава касови бележки по 1.50 лв., съобщи БНТ.

В тайната операция "Хоро" се е включил екип на Националната агенция по приходите (НАП) в Пловдив.

"В конкретния случай е приложена практиката таен клиент", разясни Елена Манолова от подразделението на НАП в Пловдив.

Разработката била по сигнал, че самодейна трупа за народни танци от село Марково нанася щети на държавния бюджет. За това двама инспектори се появили на поредната сбирка. Представили се за нови жители на селото и кандидати за членство в състава. Получили одобрение и се включили в репетицията.

Два часа двамата инспектори под прикритие усвоявали хора и ръченици. Накрая всички започнали да събират дребни суми между един и два лева, за да покрият част от разходите.

Данъчните също се включили, но накрая на репетицията поискали издаването на фискален бон за извършената услуга. След като не получили касова бележка, данъчните се легитимирали и започнали проверката.

"Нелепата ситуация идва от това, че е по жалба, подадена от местни жители. Навсякъде в България е ясно, че читалищата нямат пари и под някаква форма тази дребна сума, която се е събирала, се е събирала за подпомагане на самата група", казва кметът на Марково Пламен Кабаков.

Жената, която е замествала този ден хореографа на групата, вече е потърсила адвокат.

"Въпросната вечер просто по случайност се е наложило моята клиентка да води репетицията. Тази група няма обособен ръководител, те се събират, обменят опит по отношение на хората", коментира адвокат Лидия Димитрова.

Очаква се самодейците да дадат обяснения по случая в Агенцията по приходите и да разберат дали хореографката ще бъде санкционирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България