Операция Р.А.Л.И.Ц.А. остави в ареста Вальо Бореца

Задържаният при операция Р.А.Л.И.Ц.А. Валентин Янев – Бореца остава за постоянно в ареста, реши в петък Апелативният специализиран наказателен съд. Янев е обвинен за рекет и изнудване на Димитър Велев, но акцията по залавянето му нашумя не заради твърдяното престъпление, а заради наименованието си.

Абревиатурата означава "Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия", но целта зад нея е да се изпише името на столичния съдия Ралица Манолова. Магистратът явно е ядосал полицията, защото при задържане на Бореца по друга операция, тя го поставила под домашен арест, вместо в килията.

Операция Р.А.Л.И.Ц.А. се проведе в разгара на поредния скандал, иницииран от вътрешния министър Цветан Цветанов с представители на съдебната система. Неговата мишена бе председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, защото не написала 2 години и половина мотивите си към 8-годишната осъдителна присъда за наркотици срещу Васил Маникатов.

Кръщаването на операцията на съдия Ралица Манолова предизвика острата реакция на съдийския съюз, които обвиниха МВР за "опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт".

Апелативният спецсъд предприе мерки по случая и реши да заседава открито по мярката за неотклонение на Вальо Бореца, въпреки приложените специални разузнавателни средства. Първоинстанционният спецсъд взе решението си да остави обвиняемия в ареста при закрити врата.

Бореца бе оставен в ареста, след като съдът прецени, че ако е на свобода, той може да извърши друго престъпление. От събраните доказателства, според съда, може да се направи обосновано предположение, че Валентин Янев е заплашвал Велев. С думите, че ще запали колата, гаража и къщата на Велев, Янев го притискал да му даде 3800 лева.

Адвокатът на Янев Лъчезар Таков коментира, че в случая става дума за неуредени финансови взаимоотношения, защото Велев дължал пари на Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?