Операция за разоръжаване на хората на Садр в Кербала

Войник от коалицията и трима бунтовници от верните на радикалния водач Мокдата Садр са били убити тази нощ, при операция за прочистване на Кербала от милициите на Садр. От полското командване на многонационалната дивизия не уточняват националността на убития войник, предаде АФП. Зам.министърът на отбраната Илко Димитров съобщи пред Дарик радио, че няма пострадали български военнослужещи.

Престрелките в Кербала са избухнали през нощта. Операцията за прочистване на града от верните на Садр въоръжени бунтовници се е провела от американски сили. Кореспондент на "Фокус" предаде, че в града е пристигнал американски батальон, оборудван с уреди за нощно виждане. Зам.министър Димитров потвърди, че тази нощ в Кербала са разположени допълнителни американски бойни части.

Говорителят на МО Румяна Стругарова уточни, че през нощта българските военнослужещи са изпълнявали рутинните си задачи по охрана на контролно-пропускателни пунктове в града, които не са били в обсега на сраженията.

"Български военнослужещи не са участвали в престрелка. Акцията тази нощ в Кербала е осъществена от американските сили. В момента обстановката около обектите, охранявани от български военнослужещи, както и около база "Кило", е спокойна. През изтеклата нощ не са регистрирани инциденти.", каза Стругарова.

От полското командване на многонационалната бригада съобщават, че в резултат на операцията за ликвидиране и разоръжаване на членове на въоръжената групировка на Моктада Садр, силите на коалицията са превзели няколко сгради и други обекти, окупирани от бойците на Садр. Целта на операцията е насочена към възстановяване на законността и реда в град Кербала.

По-рано сутринта Ройтерс предаде, позовавайки се на медицински източници, че при сраженията между коалиционните сили и милициите на Садр са убити трима бунтовници, а деветима са ранени. Престрелките избухнали малко след полунощ. Според информацията на Ройтерс, бойци от Армията на Махди обстрелвали с минохвъргачки, гранатомети и картечници американски и български позиции в града.

Ройтерс напомня, че по-рано тази седмица подобни сблъсъци имаше в Наджаф, където загинаха петима бунтовници.

В интервю пред Си Ен Ен вчера американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че е учуден от силата, с която иракската съпротива отговаря на американската окупация, предаде АФП. Според Пауъл за ситуацията на несигурност в Ирак са виновни малка група терористи и поддръжници на стария режим.

След последните рапорти за напускане, българският контингент в Ирак не наброява повече от 406 военни, съобщи в София министърът на отбраната Николай Свинаров.

Той прогнозира, че българският батальон ще се предислоцира в друга база от сегашната "Кило" най-късно до октомври. След посещението си на място в Кербала, президентът Първанов настоя за по-бързото преместване на българските военнослужещи от база "Кило", разположена в самия град.

Министърът на отбраната каза още, че евентуалното намаляване на срока на мисията от 6 на 4 месеца няма да засегне подготвящия се трети контингент, който трябва да замине през август. Преди две седмици Свинаров допусна съкращаване на срока на мисията, ако напрежението в Кербала продължи да расте.

Споделяне

Още от Свят