Опит на БСП за критика разкри регионалния министър като спасител на градинка

След намеса на Лиляна Павлова главният архитект на "Връбница" отменил строежа в зелената площ в столичния квартал "Обеля"

Снимка: БГНЕС

Опитът на лидера на БСП Михаил Миков да критикува регионалния министър Лиляна Павлова, че съсредоточена в големите инфраструктурни проекти не обръща внимание на "човешките" проблеми, завърши с похвала за Павлова, тъй като се оказа, че била спасила от застрояване градинка в столичния квартал "Обеля".

По време на парламентарния контрол в петък, след обясненията на министъра за напредъка по строежа на Северната скоростна тангента Миков каза: "Хубаво е, г-жо министър, че ходите да инспектирате Северната тангента, но другия път като ходите, минете през Обеля” и обясни, че в квартала има напрежение заради строеж в зелени площи до детска площадка.

Очевидно столичните общинари имат нюх към такива далавери, коментира Миков.

В отговор Павлова обясни, че все още не е успяла да стигне до  "Обеля", но е изпратила проверка на неин екип на място, въпреки че строежът е от пета категория и не е под неин контрол.

След като нямало чуваемост в Столична община, хората в квартала сигнализирали министър Павлова, макар тя да няма отношение към този проблем. Намесата ѝ обаче изненадващо дава резултат и главният архитект на район "Връбница" е отменил издаденото разрешение за строеж.

До ситуацията едва ли щеше да се стигне, ако общините имаха регистър на зелените площи, каза Миков и посочи, че София е първенец по застрояване на междублоковите пространства.

Столична община има регистър на озеленените площи, в който е и район "Връбница". От публикуваната информация обаче не става ясно, дали въпросната градинка фигурира в него. Миков описа, че тя се намира между блокове 112, 113 и 114 в кв."Обеля" до спортна площадка за деца. В регистъра имотите са описани по друг начин.

Историята

Историята с превземането на градинката започва през 2000 г. Тогава общинската служба по земеделие и гори я реституира като "нива" в село Обеля на собствениците ѝ. Следва препродажба на имота.

През 2012 г. Столичният общински съвет одобрява плана за застрояване в "урегулирания поземлен имот". Предвидено е строеж на едноетажна нежилищна сграда. Решението на столичните съветници не е обжалвано и влиза в сила.

През януари 2014 г. главният архитект на район "Връбница" Симеон Симеонов издава виза за строеж. Това обаче е станало на погрешно правно основание и не е обявена на всички заинтересовани страни, установила проверката на място на регионалното министерство.

След като сезирахме Столична община на 13 юли 2015 г. главният архитект на района е оттеглил визата си за проектиране, обясни Павлова и спечели похвалите на социалистическия лидер.

Дупката

В момента на мястото на градинка има "частичен изкоп с размери 25 на 15 метра", съобщи министър Павлова.

От отговора ѝ не стана ясно какво ще се случи с дупката и дали инвеститорът ще възстанови градинката в предишния ѝ вид.

Кметът на район "Връбница" Младен Младенов и главният архитект на района Симеон Симеонов не бяха открити за коментар.

Споделяне

Още от България