Опит за масова чистка във фонд "Земеделие" прерасна в екшън

Уволненията са заради структурни промени, при ГЕРБ отстранените бяха повече, обясни ведомството

Опит за масова чистка във фонд "Земеделие" прерасна в екшън

Опит за масова чистка в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е прераснал в екшън, след като в петък на десет служители са връчени заповедите за уволнение, а новината за нарочени още поне 90 души за отстраняване е накарала чиновниците масово да се разбягат от работните си места и да напуснат сградата на фонда на бул. "Цар Борос ІІІ".

 

От пресцентъра на ведомството обясниха, че това не било масова чистка, а структурни промени предвид новия финансов период на Програмата за развитие на селските райони. Това твърдение обаче малко се бие със следващите думи в съобщението, че "за освободените позиции ще има конкурси, и то само в случаите, в които се налага допълване с нови кадри"

 

Уволнените били под 1 процент от всички 1800 служители на фонда, допълниха от пресцентъра на ДФЗ, но признават, че са подготвени заповедите за отстраняване на още десет служители на фонда. От фонда не пропуснаха коментара, че по времето на ГЕРБ били освободени повече хора от земеделския фонд, отколкото сегашното управление.

 

След като пред Mediapool шефът на фонда Мирослав Николов отказа да коментира случващото се, защото бил в среща, по-късно в прессъобщение той посочва, че "няма опасност от загуба или спиране на евросредства заради днешните промени”. По думите му, 40 души били командировани от областните дирекции на ДФЗ в централното управление, за да се ускори работата по приключване програмния период 2007-2013.

 

Екшън по коридорите

 

След като преди две седмици от фонд "Земеделие" са били уволнени 58 директори на дирекции, в петък ръководството се е опитало да връчи заповедите на още 98 служители, разказаха пред Mediapool участници в екшъна.

 

При започването на акцията нарочените тръгнали да се изнасят от сградата и буквално са били гонени по етажите, за да им връчат заповедите за уволнение, твърдят източници на Mediapool

 

Няма такова нещо, до обяд обстановката във фонд "Земеделие" беше спокойна, заяви Дафинка Граховска, началник на пресцентъра на фонда, пред Mediapool.

 

От напусналите 12 директори на областните дирекции на фонд "Земеделие", десет си тръгнали по взаимно съгласие, а само двама са били уволнени, твърдят от пресцентъра на ДФЗ. Мотивите за напускането им били да си получат шест заплати накуп и да се отдадат на политическа кариера в ГЕРБ, според обясненията на ДФЗ.

 

Откакто фонд "Земеделие" е с ново ръководство, оглавявано от Мирослав Николов, освободените са под 1%, докато по време на управлението на ГЕРБ за три години и половина са били уволнени 298 души, а са назначени 450, посочват от пресцентъра на ДФЗ.

 

ИТ-проблеми, които били само технически

 

Въпреки че от обяд до късния следобед сайтът на ведомството беше недостъпен, от фонда отричат това да е било свързано с уволнение на специалисти от отдела по информационни технологии и предоставяне на информационното обслужване и работата със системата за плащане на фермерските субсидии на външна фирма.

 

Отстранени от работа коментираха, че управлението от външна фирма създава риск за информационната система ИСАК, през която минават всички плащания и осъществява връзката с Брюксел. Според тях има опасност от изтичане на поверителната информация в ИСАК и затова е недопустимо системата да се даде за управление на външна фирма заради форсмажорни обстоятелства, предизвикани по вина на ръководството на фонда.

 

Информационните системи на фонда се поддържат от "Технологика" от години наред, компанията не е сменяна и няма никакъв риск за системите за плащания, твърдят от пресцентъра на фонда. От там обясниха с технически проблем липсата на сайт, което по думите им се е случвало и преди и няма нищо необичайно в това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?