Опит за нов бизнес стандарт в САЩ: Задължително жени, ЛГБТ и расови малцинства в бордовете

Борсата Nasdaq иска да сложи край на доминацията на "белите мъже" по върховете на корпорациите

Опит за нов бизнес стандарт в САЩ: Задължително жени, ЛГБТ и расови малцинства в бордовете

Една от най-влиятелните фондови борси в света – Nasdaq ("Насдак" в САЩ), е отправила запитване до федералните власти да ѝ бъде разрешено да изисква от листваните компании да имат в управата си поне една жена и един представител или на расовите малцинства, или човек от ЛГБТ общността. Целта е да се насърчи постигането на по-голямо разнообразие по върховете на американския корпоративен свят.

Nasdaq е борса, на която са листвани около 3000 компании, включени в едноименния индекс с фокус върху техногигантите.

Борсовият оператор е внесъл предложението си в Комисията за ценните книжа и фондовите борси в САЩ на 1 декември. Според него листваните компании ще трябва да имат в управата си поне един човек, идентифициращ се като жена, както и поне един директор, който е или представител на расово малцинство, или се идентифицира като лесбийка, гей, бисексуален, трансджендър или куиър. За по-малките и чуждите дружества се предвижда по-голяма гъвкавост – ще е достатъчно да имат в управата си двама души, идентифициращи се като жени.

Компаниите, които не спазват този нов стандарт, ще трябва да аргументират допълнително решението си да останат включени в Nasdaq, тоест те няма да бъдат автоматично изключени, но ще трябва да обяснят на обществеността защо не могат да изпълнят новия стандарт.

Ще се изисква също листваните компании редовно да публикуват статистика относно разнообразието в бордовете на директорите.

Nasdaq е направил преглед на десетки проучвания, които доказват, че има връзка между разнообразието откъм сексуална и расова идентичност в борда и по-доброто финансово представяне и управлението на компанията.

Ако предложението на Nasdaq бъде одобрено, листваните на борсата компании ще имат една година да обявят статистика за разнообразието в бордовете на директорите си. Ключовите корпорации ще имат две години, за да изпълнят новото изискване, а останалите – четири или пет години.

Банките, дружествата за управление на активи и законодателите в Калифорния в последно време предприеха поредица от стъпки за разнообразяване на доминираните предимно от "бели мъже" американски корпорации, отбелязва "Уол стрийт джърнъл".

Очаква се, акцията на Nasdaq се очаква да има сериозен ефект върху корпоративния свят в САЩ.

Според предварително проучване, проведено през последните шест месеца, над 3/4 от листваните дружества няма да отговарят на новите правила. Към 80-90% от фирмите имат жена-директор, но не и второто изискване – за шеф от расово малцинство или ЛГБТ общността, твърди пред "Уолстрийт Джърнъл" запознат с анкетата източник. Той уточнява, че сравнителните данни не са много точни, защото компаниите нямат практика да докладват расовата или сексуалната идентичност на топ служителите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?