Опит за покушение срещу президента на Сомалия уби 11 души

Опит за покушение срещу президента на Сомалия уби 11 души

11 души загинаха след мощен взрив, избухнал в понеделник около сградата на парламента на Сомалия в град Байдоа, а няколко други бяха ранени, предават световните агенции. Сред загиналите е братът на президента на страната.

Сомалийският министър на външните работи заяви, че взривът е бил опит за покушение срещу живота на президента Абдулахи Юсуф Ахмед.   

Според ББС, заложеното в автомобил взривно устройство е избухнало няколко минути след като президентският кортеж е преминал на път за резиденцията на държавния глава.

От взрива по първоначални данни са се запалили най-малко пет коли, а по-късно се съобщава за осем изгорели автомобила. Три от тях са били от президентския кортеж, като от експлозията са загинали петима души от обкръжението на държавния глава.

Шестима от нападателите били убити в престрелка със силите за сигурност, заяви на пресконференция в Найроби, Кения, външният министър Исмаил Хур Буба. Двама от атентаторите са задържани. Според очевидци малко след първия взрив проехтял втори. Президентът е останал невредим, оповести външният министър.

В Сомалия от 1991 година практически няма действащо правителство. Сегашното беше издигнато преди две години с подкрепата на ООН, но то не притежава почти никаква власт извън пределите на град Байдоа, на 150 км от столицата Могадишо.

Столицата и голяма част от страната се намират под контрола на ислямистка въоръжена групировка.

Споделяне

Още от Свят