Опит за римейк на февруарски протести, исканията не били чути

Участници в миналогодишните февруарски протести се събраха пред сградата на Столичната община, за да отбележат една година от началото на социалното недоволство в страната.

Янко Петров, цитиран от БТА, заяви, че равносметката за изминалата една година показва, че исканията на обществото не са били чути. Основна цел на протестите е била промяната на цялата избирателна система и идването на власт на нови лица, но това не се е случило.

Петров добави, че за изминалите 24 години преход са били на власт различни политически сили, но всяка една от тях е участвала, по думите му, в едни и същи схеми.

Според  Янко Петров гражданите трябва да имат право да инициират провеждане на референдуми по въпроси, важни за обществото, а не да им се спускат от "горе" готови въпроси.

Участниците в днешния протест, подобно на протестите от преди година, гориха сметки за топлинна енергия. Двама от протестиращите хвърлиха домати по сградата общината, а охраняващите ги полицаи им съставиха акт.

Протестиращите отидоха и пред парламента, след което се отправиха към градинката срещу Военния клуб, където, по думите им, живее Цветан Василев. Дончо Дудев заяви, че Василев е "основна причина за протестите", и скандира  "Мафия".

Годишнината бе отбелязана и с митинг пред централата на ЕВН в Пловдив. Около 150 души, повечето от тях организирани от "България без цензура" и ВМРО-БНД, скандираха "долу монополите", "ЕВН вън" и "мафията вън". Пред тях се изявиха Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?