Опит за спасяване на българските самолети с временни документи

Опит за спасяване на българските самолети с временни документи

Еквивалентен документ на типовия сертификат за самолетите ще издава Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА), ако преговорите с Европейската комисия (ЕК) приключат успешно. Това стана ясно от гласуваните във вторник промени в Закона за гражданското въздухоплаване.

Промените в нормативната уредба бяха внесени между първо и второ четене на закона от народните представители Костадин Кобаков и Апостол Димитров от Коалиция за България.

Според заместник-министъра на транспорта Красимира Мартинова, възможност да се издаде такъв еквивалентен документ се дава в анекс 2 към европейската директива за въздухоплавателните средства. Предвидени са 5 варианта за типово одобрение и сертифициране на самолетите и страната ни се позовава на последната допусната възможност, разписваща изключенията от правилото. С петата клауза ЕК дава възможност да се продължи действието на старите правила, по които е работил браншът при напълно нови икономически условия, поясни Мартинова. Новият вид сертификати ще имат ограничено действие, докато Гражданската въздухоплавателна администрация преодолее проблемите.

Народните представители Иван Иванов (ДСБ) и Йордан Мирчев (НДСВ) попитаха дали транспортното министерство има достатъчно гаранции, че тези еквивалентни документи ще се признават от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕАСА). Според заместник-министър Красимира Мартинова, ведомството имало устна договорка с ЕК за признаване на новия тип сертификати.

Промените в родното законодателство обаче се правели, ако ЕК одобри българското предложение за еквивалентните документи, ГВА да има законово основание веднага да започне издаването им.

Всичко се прави на принципа “проба-грешка”, коментира за Mediapool Иван Иванов. Тези промени се правят, за да се спасят 148 самолета АН 2, уточни Иванов. Според него, новият ход на българската администрация за спасяване на авиацията ни няма да успее и “след четири месеца отново ще се наложи да променяме Закона за гражданското въздухоплаване”.

Новият директор на ГВА Захари Алексиев призна, че въпросът дали тези самолети ще могат да изпълняват въздушни търговски полети все още е дискусионен. В момента това не е изрично забранено, но не е изключено това да се случи.

Народните представители одобриха и предложението ГВА да отписва въздухоплавателни средства от регистъра, чието удостоверение за летателна годност е изтекло преди повече от 6 месеца.

Заместник-министър Красимира  Мартинова уточни, че в регистъра на въздухоплавателните средства има самолети, които са вписани преди повече от 30 години и собствениците им не са подали заявления, за да ги отпишат. В момента законът не дава право и на държавната администрация да върши това.

Споделяне

Още от Бизнес