"Oпитали нещо тайно да замажат, като поръчват самолети"

"Тежък провал във външната политика! Сега разбирам, че са се опитали нещо тайно да замажат в отношенията със зад океана, като поръчват самолети в условията на тая тежка икономическа криза. Финансова криза!".

Такова изказване направи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, след като стана ясно, че служебният кабинет продължава подготовката на проекта за закупуването на още 8 изтребители F 16 от САЩ и "Lockheed Martin".

Министерството на отбраната планира да поиска проектодоговор за още осем F 16, в който да получи данни за цените и възможностите за придобиването им.

За да се придвижи този план, обаче, е нужно решение на Народното събрание, тъй като по закон то одобрява военните разходи, надхвърлящи 100 млн. лева.

Новината за придвижването на проекта бе съобщена лично от служебния министър на отбраната Георги Панайотов в отговор на парламентарно питане и едва ли може да се приеме като "тайна".

Придобиването на още 8 изтребители е заложено в инвестиционния проект за модернизирането на авиацията, приет с решение на Народното събрание през юни 2018.

Изборът на F 16 бе направен именно от последното правителство на ГЕРБ. Проучването при какви условия могат да бъдат закупени следващите 8 машини започна още бившият военен министър Красимир Каракачанов, който дори допусна възможността поръчката да бъде реализирана още в неговия мандат. 

Министър Панайотов обясни, че "служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F 16 Block 70", което обаче не променя факта, че МО действително прави голяма крачка към придвижването на проекта напред.

При всички положения обаче служебният кабинет не може да предопредели дали ще има бърза сделка, най-малкото защото решението е в ръцете на парламента. Все още не е подготвен и новият инвестиционен проект, който трябва да бъде разгледан от депутатите.

Интересно е как ще бъдат одобрени подобни разходи от парламента. Принципно всички партии подкрепят модернизацията на армията, но в БСП има открити настроения срещу подобни харчове. Не е ясна и позицията на "Има такъв народ".

А сега не е ясно и какво точно мисли по въпроса ГЕРБ.

Ситуацията напомня за рязката смяна на позицията на Борисов за Северна Македония. След като правителството му наложи блокада по пътя на Скопие към ЕС, изведнъж лидерът на ГЕРБ се обяви за бързото приемане на югозападната ни съседка.

Твърдението на Борисов, че "тайно" се поръчват самолети е по-скоро невярно.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?