Опитът на държавата да купи акции в ПИБ отива на съд

Снимка: БГНЕС

Опитът на държавата да придобие акции в Първа инвестиционна банка (ПИБ) отива на съд. Жалба срещу решението на министерски съвет са подали финансистът и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев и Албена Белянова. Делото трябва да се гледа от Върховния административен съд.

Държавата реши да придобие до 19% от акциите в ПИБ преди две седмици. За тях ще бъдат платени около 140 млн. лв. Участието ще се случи през Българската банка за развитие (ББР).

Според Панев държавата ще загуби около 70 млн. лв. от сделката, защото ще купи акциите на цена от 5 лв.

"Припомняме, че борсовата цена в момента е 2.60 лв., което означава, че държавата ще придобие акции почти двойно по-скъпо. Това при инвестиция за 140 млн лв. означава загуба от близо 70 млн. лв. За сравнение как го правят в Германия. Държавата тези дни купува 20% от Луфтханза по 2.56 евро за акция. При пазарна цена от над 9 евро. Или държавата влиза със 73% по-евтино”, пише той във фейсбук.

Панев допълва, че жалбата му няма да спре сделката. Ако обаче съдът отмени решението на министерския съвет управителите на ББР ще носят персонална отговорност за евентуална безстопанственост.

"И няма да могат да се крият зад колективната безотговорност. В други времена, с друга съдебна власт", пише той.

Капитализирането на ПИБ е последното условие, поставено от европейските институции пред допускането на българския лев до участие във Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), известен като чакалнята на еврозоната, а също и до Банковия съюз на ЕС. Миналата година Европейската централна банка направи стрес тестове на 6 български банка, в резултат на които в 2 от тях – ПИБ и Инвестбанк, бе установен капиталов недостиг.

По-малката банка – Инвестбанк, набра 53 млн. евро до края на април, и изпълни в срок изискването на ЕЦБ, докато ПИБ не успя да го направи. Банката трябваше да набави 263 млн. евро. След един неуспешен опит да излезе на борсата, Комисията за финансов надзор в крайна сметка одобри проспекта на банката и тя обяви, че ще емитира 40 милиона акции по 5 лв. при 2-3 лв. пазарна цена.

Установеният през 2019 г. капиталов недостиг на ПИБ бе второ лошо представяне на банката на стрес тестове. Подобен проблем, макар и в по-малки мащаби (недостиг от 206 млн. лв.), изникна и по време на стрес тестовете на банковата система у нас, проведени през 2016 г. от БНБ, които трябваше да изчистят имиджа на банковата система след фалита на КТБ. ПИБ бе и една от банките, ударени от ликвидната криза през лятото на 2014 г., но тогава тя бе подкрепена от правителството и до 2016 г. изцяло върна средствата на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България