Опитите да се намери правилният шеф на НЕК продължават

След кратък престой на поста Владимир Инков е сменен от Йордан Желев, вече ще отговаря за "Южен поток"

Опитите да се намери правилният шеф на НЕК продължават

Експериментите с управлението на затъналата в дългове държавна "Национална електрическа компания" продължават, след като в четвъртък в Търговския регистър е внесено за вписване решение на собственика на дружеството – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), за смяна на сегашния директор Владимир Инков с председателя на управата Йордан Желев, на чието място пък се вкарва Екатерина Истаткова. Официални мотиви за рокадите не бяха обявени, от БЕХ посочиха само, че Инков ще продължи да изпълнява длъжността до излизане на решение за вписване на промени от Търговски регистър.

 

"Прекратяването на взаимоотношенията с членове на управителните органи на дружествата е съгласно клаузи от договорите за управление", допълват от БЕХ.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнове пък обяви пред журналисти, че Инков вече ще отговаря за проекта за газопровода "Южен поток", защото свършил добра работа в НЕК. Справка в Агенцията по вписванията не посочи извършена или предстояща промяна в представителите на България в дружеството "Южен поток България".

 

Желев на практика ще е осмата смяна на директори на НЕК от 2009 г. насам, след като на проветривия пост се изредиха Георги Миков, задържал се само пет месеца, Красимир Първанов, заемал най-дълго тази позиция – около година и половина, но бе уволнен през април 2011 г. заради подписано без министерска санкция допълнение към договора за строежа на АЕЦ "Белене". Двамата бяха политически назначения, а после след конкурс мястото бе заето от Михаил Андонов, който обаче бе повишен през пролетта на 2012 г. като шеф на БЕХ и мястото му бе дадено на Иво Лефтеров. Той пък през август подаде оставка и шеф на НЕК стана Крум Анастасов, но Лефтеров бе върнат на поста няколко месеца по-късно, за да бъде махнат от правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г.

 

Междувременно Лефтеров и Анастасов полежаха в ареста и се сдобиха с обвинения от прокуратурата заради продължили плащания по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" и след решенията на провителството и парламента за спиране на ядрения проект.

 

Сега става ясно, че и последният шеф на НЕК Владимир Инков явно нещо не е оправдал надеждите на БЕХ и министерството и е сменен от Йордан Желев, който поема електрическата компания с дългове за над 2 млрд. лв. и дефицит от 500 млн. лв. в одобрените ѝ разходи за регулаторния период до края на юни 2014 г. за изкупуване на енергия от възобновяеми източници.

 

Допреди да влезе в борда на НЕК като негов председател Йордан Желев беше финансист в БЕХ, а през септември влезе в като представител на българската страна в борда на "Южен поток България". Сега той оглавява електрическата компания.

 

Смяната идва и в момент, в който се водят преговори с банките кредиторки на НЕК относно прехвърлянето на електропреносната мрежа в активите на дъщерното ѝ дружество "Електроенергиен системен оператор", който според изискванията на третия енергиен пакет на Европейския съюз трябва да стане независимо дружество. Банките не одобряват предложения им от правителството модел за преструктуриране на заемите на НЕК и на дейността на двете дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?