Опитите за самоубийства и стресът сред българите намаляват в последните 10 г.

Конфликтите с хора и болестите са водещите мотиви за самоубийство

Опитите за самоубийства и стресът сред българите намаляват в последните 10 г.

През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват, съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве по повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври.

Според Хинков в последните 10 години "България започва да се успокоява" и се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите. Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са около 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа, и в света. Освен това Хинков коментира, че стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина.

Най-често опити за самоубийство у нас правят хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ мотив за самоубийство в 46.8 - 54.3% от случаите. От тях конфликтите в семейството между съпрузите са около 22%. Това потвърждава изводите, че човешките взаимоотношения имат ключово значение в превенцията на самоубийствата.

Наличието на заболяване е втората по честота причина за сиуцидни действия - около 28.5 процента. От тази група основното е наличието на психическо заболяване.

Не повече от 5% от посегналите на живота си в България го правят заради тежки финансови проблеми и загуба на работа.

В 35 на сто от случаите не се установява мотивът за сиуцидните действия.

Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България съобщи, че на всеки 40 секунди в света някой губи живота си при самоубийство. "40 секунди за действие" е мотото на днешния ден, като усилията са насочени към повишаване на осведомеността за мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им.

Околийски цитира информация на СЗО, според която в световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60% и самоубийството заема десето място като причина за смърт.

Реалният брой на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи, отбеляза Околийски. Според редица съдебни експерти голяма част от т.нар. смърт от нещастни случаи всъщност са реализирани опити за самоубийство.

Поради това се смята, че общият брой на жертвите в света е около 4 милиона.

Споделяне

Още от България