Опияняващият аромат на "Фашизъм" завладява израелската политика

Опияняващият аромат на "Фашизъм" завладява израелската политика

Вероятно в опит да иронизира, правосъдната министърка на Израел току-що спечели наградата за едно от най-безобразните действия в хода на предизборната кампания, пускайки подигравателна реклама, показваща как тя се пръска с парфюм наречен "Фашизъм", предаде агенция Блумбърг.

В края на миналата година Айелет Шекед напусна заедно с министъра на образованието крайнодясната партия "Еврейски дом", основавайки новата партия "Нови десни", която в момента се готви за участие в изборите.

Заснетият клип на Шекед явно е в отговор на критиците ѝ, които я наричат фашистка заради опитите ѝ да отслаби съдебната власт в страната и да затегне законодателната.

На рекламата се вижда как Айелет Шекед изкусително отмята коса, поставя си обеци, намята сако и гали парапета, спускайки се надолу по стълбище, докато глас зад кадър съблазнително шепне: "Ограничаване на Върховния съд" и "разделение на властите".

След това тя бавно доближава до флакона парфюм с английски надпис "Фашизъм" и се пръска с него.

"За мен, той мирише на демокрация" – обявява рекламата, след което министърката изчезва от кадър.

Без изненада, странната реклама бе една от най-коментираните теми в публицистичните предавания и привлече стотици хиляди гледания в Туитър. Някои отбелязаха, че иронията се губи за израелците, които не са разбрали, че клипът е по подобие на скеч от американското телевизионно шоу Saturday Night Live, представящ парфюма "Complicit" (в превод – съучастник) – още една реклама на фалшив аромат, изобличаващ ролята на Иванка Тръмп в управлението на баща ѝ.

Но това, което запомниха повечето зрители, е само шокиращото изображение на флакона "Фашизъм".

Дали тези хора отделят дори и една секунда да помислят как изглежда това отстрани, коментира в Туитър потребител.

В понеделник Шекед представи план как за сто дни ще реформира съдебната система, ако отново стане правосъден министър в следващото правителство. Тя възнамерява да промени начина, по който се избират съдии във Върховния съд: вместо от Комисията за съдебни назначения, както е сега, правосъдният министър ще предлага списък с кандидати, които да бъдат одобрявани от правителството и парламента.

Съгласно плана, кандидатите за Върховния съд ще бъдат публично изслушвани от конституционно-правната комисия в парламента, а парламентът ще може прегласува закони, обявени от съда за невалидни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят