Оплетена в цифри учителската стачка продължава

Оплетена в цифри учителската стачка продължава

Попарени са надеждите на родителите, че във вторник стачкуващите учители ще се върнат в клас и ще започнат учебните мероприятия. След четири часа преговори между областните стачни комитети и синдикатите в понеделник стана ясно, че повечето преподаватели не одобряват офертата, която договориха късно в петък профсъюзите и правителството.

Стискането на ръцете в края на миналата седмица около проектоспоразумение за вдигане на месечните възнаграждения на персонала от средното образование от ноември с 80 лв. и последващи увеличения от януари и юли 2008 г. даде основания да се заговори, че се вижда краят на стачката.

Очакванията обаче са били прибързани, след като голяма част от преподавателите не са доволни от това, че в проекта за споразумение са записани цифри с размера на средното увеличение, а не проценти. Повечето от учителите настояват да се запази предложената първоначално формула за три вдигания на заплатите от по 20 процента, защото така увеличението е върху базовата заплата, която е различна за хората в системата. Недоволни са всички преподаватели с по-голям стаж, защото се чувстват ощетени.

В понеделник в промеждутък на преговорите говорителят на Единния национален стачен комитет (ЕНСК) Николай Николов съобщи пред журналисти, че запитването сред учителите сочи, че от страната 47.07 на сто приемат стачното споразумение и 52.93 го отхвърлят. За София данните сочат, че 25 процента приемат варианта за стачно споразумение и 75 процента не са съгласни.

Самите профсъюзи обаче признаха, че им куца методиката за изчисление на резултатите от допитването до учителите. Тя не е единна, тъй като едни от областните координатори са представяли данни за споразумението от стачкуващи учители, други - от стачкуващи училища, а трети са представяли проценти за съответната област.

За да бъде ЕНСК перфектен, трябва да имаме единна методика, по която да се събира информация за становището на преподавателите, каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Според нея, на днешното заседание не е бил разискван въпросът дали в училищата, в които е подкрепен проектът, ще започнат учебни занятия и въобще как ще се процедура при очерталото се ново разцепление сред учителите.

Протестът на учителите ще продължи до задоволителен резултат, закани се пред журналисти Ана Ананиева от 138-о училище в София, която е учител по английски език.

Трябва да има обвързване между началната учителска заплата с минималната работна заплата в страната и стартовото възнаграждение за учителите да е равно на две и половина минимални работни заплати, допълни Ананиева. Та коментира като доста неясна и разнопосочна информацията, която дават областните координатори на стачните комитети за броя на протестиращите учители.

От ЕНСК допълниха, че настояват за среща с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, за да се обсъди окончателно споразумение, за което вероятно ще се подготва поредния нов вариант.

Споделяне

Още от България