Опоненти на "Алея първа" проверявани за "държавна измяна"

Опоненти на "Алея първа" проверявани за "държавна измяна"

ДАНС проверява постъпил сигнал за "държавна измяна" с предполагаем извършител 12-те варненски неправителствени организации и партия ДСБ, които твърдят, че проектът "Алея първа" се извършва в разрез със закона. Това съобщиха пред Mediapool представители на неправителствени организации, които са били разпитани във варненските офиси на спецагенцията.

По неофициална информация подател на сигнала до ДАНС и Върховната касационна прокуратура е Светлозар Николов. Той е едновременно председател на неправителствените организации "Националната асоциация на българския бизнес" и Организация за обществена самозащита – "Едно".

На въпрос на Mediapool какво го е мотивирало да се обърне към спецагенцията, Николов нито потвърди, нито отрече подадения сигнал, но не пожела да коментира по телефона. В края на миналата година оглавяваната от него ООС "Едно" и инвеститорът на проекта "Холдинг Варна" подписаха "обществен договор" за "Алея първа".

В петък лидерът на ДСБ Иван Костов коментира единствено, че това е една "гигантска глупост".

Не съм запознат

Вътрешният министър Цветан Цветанов от своя страна заяви, че не е запознат в подробности с казуса "Алея първа" и обеща пред медиите, че ще пита директора на полицията в града дали има разследване за сделката по продажбата на земята. Той декларира, че след това ще коментира.

Както вече нееднократно е съобщавано, като едно от сериозните нарушения при сделката е фактът, че няма решение на Министерския съвет, с което продадената на "Холдинг Варна" земя от 118 дка, се преобразува от публична държавна в частна държавна собственост.

Въпреки това през месец май миналата година бившият областен управител Христо Контров (ДПС) решава да я продаде за 11.7 милиона лева на частното дружество. Вече над половин година прокуратурата и ДАНС проверяват този факт, но резултати все още не са обявени.

Цветанов обеща да говори и с председателя на агенцията Цветлин Йовчев за течащите проверки.

Вътрешният министър отговори по принцип, че ако има нарушения, "всичко ще бъде защитено". "Ще има проверки срещу тия, които грабят държавата", закани се той.

Преди около месец полицията във Варна е прекратила поради липса на доказателства проверките по подадените сигнали, че част от организаторите на протестите в града са били заплашвали.

Няма проблеми

В същото време регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че проектът "Алея първа" не противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Той се позова на мнението на експертите в ръководената от него институция. Законът въвежда рестриктивен строителен режим за териториите, които са в непосредствена близост.

Подробните устройствени планове, които правят възможно строителството на петте сгради между втора и трета буна на варненския плаж, са издадени през 2002 г. и не са съобразени с влезлия в сила през юли 2008 година ЗУЧК.

Отделно от това прокуратурата и ДАНС проверяват законността на сделката за "Алея първа", подписана от бившия областен управител на Варна през май 2009 година. Липсва акт на Министерския съвет, с който земята, която е изключителна държавна собственост, се преобразува в частна държавна собственост, за да може въобще тази сделка да бъде законна.

Оставяйки настрана този казус, министър Плевнелиев заяви, че е най-разочарован от "некоректното отношение" на община Варна. Той визира факта, че кметството се оправда с издаденото от него разрешение за укрепване на свлачището в района на проекта, за да издаде разрешителни за изграждането на пет сгради. Според Плевнелиев общината не изтълкувала правилно ситуацията.

"Вчера (сряда, бел.ред.) подписах 4 разрешителни за укрепване на свлачища във варненската община, но този път никой не излезе да даде пресконференция, че съм издал разрешително за хотел", каза министърът пред Mediapool, визирайки разрешителни за други терени.

Строителният надзор няма да спира строителството

Плевнелиев се обаче се оказа опроверган не от друг, а от подчинения му строителен надзор, който в течение само на две седмици излезе с две взаимно изключващи се становища по въпроса разрешено или забранено все пак е строителството на "Алея първа".

ДНСК съобщи  на 9 юни, че районната дирекция ще спре строителство по "Алея първа" и ще образува наказателно производство срещу главния архитект на града Петър Йорданов.

Посочва се, че разрешенията за "Алея първа" са издадени "на проекти в идейна фаза, без да са на лице предхождащи одобрени проекти и разрешения за строеж за укрепване и отводняване на територията върху, която ще се реализират те".

Напомня се, че със заповед на регионалния министър през 1997 г. върху територията е наложена строителна забрана и тя все още не е отменена. Контролът по прилагането на тази заповед е на РДНСК – Варна.

На 22 юни обаче РДНСК-Варна е изпратила писмо до гражданските сдружения, настояващи отмяна на строителните разрешителни, в което се казва, че основания за такава отмяна няма. Според писмото, подписано от директора на РДНСК – Варна, още на 5 май 2010 г. строителният контрол е знаел за издадените от общината разрешителни, но не ги е обжалвал, защото не е открил нищо нередно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?