Опоненти на Надежда Михайлова искат нова извънредна конференция

За извънредна национална конференция на СДС ще настоява отстраненото миналата седмица ръководство на СДС - Варна. За свикването му ще пледира инициативен комитет начело с Тошко Кръстев, бивш организационен секретар на СДС - Варна.

СДС - Варна е една от сините структури, която и преди не криеше желанието си за извънредна конференция и смяна на сегашния лидер Надежда Михайлова с Петър Стоянов.

Миналата седмица Националният съвет на СДС отстрани цялото областно ръководство на партията във Варна, начело с местния партиен шеф Янко Станев. Като официален мотив бяха посочени системни действия на варненското ръководство, подкопаващи авторитета на партията, както и опити за водене на паралелна политика, различна от тази на центъра в София.

Тогава варненският депутат от СДС Христо Кирчев потвърди, че има спор за лидерството между националното ръководство на СДС и бившия президент Петър Стоянов.

В понеделник Христо Кирчев коментира за Mediapool, че исканията за извънредна конференция на СДС и предстоящата изява на инициативния комитет определено не са от полза за дясното пространство.

"Смяната на варненското ръководство беше опит да избегнем кризата чрез авторитет, като получим в замяна цивилизовано поведение," разясни стратегията на синята партия Кирчев.

Инициативният комитет ще даде пресконференция във вторник. От края на миналата седмица лидерът на СДС Надежда Михайлова е на посещение в САЩ, така че публичният призив за извънредна конференция ще бъде направен в нейно отсъствие.

"Българите не обичаме да се борим лице в лице. Силни сме в засадите", коментира по този повод Кирчев.

Основният конфликт между Стоянов и Михайлова е по коалиционната политика, като експрезидентът настоява за по-широка предизборна коалиция, докато лидерката на СДС на този етап е за самостоятелно явяване на изборите догодина. Освен това Стоянов съветва за по-рязка критика и разграничение на СДС от новата партия на Иван Костов Демократи за силна България.

Стоянов бе лансиран за нов председател на СДС на драматичната конференция в края на февруари, която разцепи партията, но тогава той си направи отвод.

Споделяне

Още от България