Опонентите на Мей тъкмят подривна кампания срещу плана й за Брекзит

Британските управляващи са в хаос 9 месеца преди напускането на ЕС

Опонентите на Мей тъкмят подривна кампания срещу плана й за Брекзит

Поддръжниците на "твърд" Брекзит в управляващата Консервативна партия във Великобритания засега няма да искат оставката на премиера Тереза Мей, но тъкмят "партизанска" кампания, за да я принудят да изостави компромисния си план за "мек" Брекзит, пише британският в. "Таймс" във вторник. Същия ден министър-председателката събра за пръв път обновеното си правителство, което изпадна в криза след оставките на двама ключови министри, несъгласни със стратегията ѝ за Брекзит. Мей беше принудена да замени министъра, отговарящ за излизането от ЕС Дейвид Дейвис и външния министър Борис Джонсън, които напуснаха с гръм и трясък. Тя предупреди своята Консервативна партия, че трябва да остане единна, иначе перспективата е на власт да дойде лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

След правителственото заседания Тереза Мей написа в Титър, че я очаква "заета седмица". Документът с предложенията ѝ за Брекзит ще бъде публикуван в четвъртък.

Към момента тя избегна риска от незабавно оспорване на лидерството ѝ, след като евроскептиците от нейната Консервативна партия се отказаха да искат оттеглянето ѝ от поста. Джейкъб Рийс-Мог, председател на Евроскептичната европейска изследователска група, заяви през нощта в понеделник, че не очаква вот на недоверие срещу Тереза Мей, съобщи "Файненшъл таймс".

Преди това неговата фракция се събра да обсъжда това, което много от членовете на партията смятат за измяна. Имало е призиви Мей да се откаже от предложенията си за мек вариант на Брекзит и да каже на ЕС, че Великобритания ще напусне без споразумение, твърди присъствал на срещата пред агенция Блумбърг.

Друг депутат от евроскептиците каза, че няма "очевиден алтернативен" кандидат, а негови колеги заявиха, че няма шанс да се иска оттеглянето на Мей.

Майкъл Хауърд, бивш лидер на британските консерватори, предупреди във вторник депутатите да не гласуват за смяната на премиера.

"Аз мисля, че ще е изключително глупаво и изключително неблагоразумно за който и да е изпраща писма в подкрепа на подписка за вот на недоверие срещу министър-председателя", коментира той през радио Би Би Си. Хауръд изрази удовлетворение, че здравият разум изглежда надделява.

Въпросът сега е дали консерваторите ще са единни в парламента и дали правителството ще успее да прокара планираното законодателство.

В понеделник късно вечерта Тереза Мей бе посрещната с мощни аплаузи по време на обръщението ѝ към членовете на влиятелния консервативен "Комитет 1922", в което тя призова колегите си да я подкрепят, за да не допуснат ляво правителство начело с Корбин.

Депутати, присъствали на срещата, твърдят, че настроенията в партията са в подкрепа на Мей.

Един от съюзниците ѝ споделя, че тя може да предизвика избор на лидер, предизвиквайки партията да я подкрепи или свали, при което ще спечели с голямо мнозинство.

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, който водеше и преговорите за напускане на ЕС, подаде оставка в неделя през нощта, а външният министър Борис Джонсън направи това в понеделник. И двамата са против стратегията на премиера, която според тях предвижда Великобритания да остане тясно обвързана с правилата на Брюксел след Брекзит. Джонсън предупреди, че предложенията отреждали на Великобритания "статус на колония".

Правосъдният министър Дейвид Гаук обаче коментира във вторник: "Това са преговори и се изискват компромиси и от двете страни, ако искаме да постигнем споразумение, което е в най-добър интерес на Обединеното кралство и в най-добър интерес на ЕС на 27-те".

Безпрецедентният хаос по върховете на британското правителство се разрази 48 часа след като Тереза Мей изложи плана си, с който трябваше да постигне пробив в обединяването на разединеното си правителство около пътната карта за Брекзит. Вместо това стана ясно, че ръководството на държавата се боричка около неразрешим проблем, докато останалият свят го наблюдава. Великобритания трябва да напусне ЕС след девет месеца и управляващата партия все още спори какви отношения иска да има с блока след напускането, отбелязва агенция Блумбърг в свой коментар.

И допълва, че през последните години във Великобритания няма прецедент двама ключови министри да напуснат за 24 часа в знак на протест срещу основната правителствена политика.

В писмото, с което подава оставката си, Борис Джонсън говори за гневните привърженици на Брекзит в Консервативната партия, оплаквайки се, че избирателите няма да получат това, което той е обещал в кампанията си за напускане на ЕС. "Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност", пише той. "Това е все едно да пращаме нашия авангард в битка, докато развяваме бели флагове над тях", възмущава се той.

Отговорът на Тереза Мей бе язвителен: "Ако не сте в състояние да окажете подкрепата, необходима за осигуряване на тази сделка в интерес на Обединеното кралство, правилно е да напуснете".

Тя назначи за външен министър Джереми Хънт, който досега бе министър на здравеопазването. Мястото на Дейвис бе заето от досегашния министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Доминик Рааб.

Твърдолинейните "брекзитъри" недоволстват, че на референдума преди две години и двамата са гласували за оставането на Великобритания в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят