Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Опорна точка: ДПС да се раздели със "знакови лица", за да влезе във властта

Близък до Борисов институт не вижда проблем с "модела КОЙ", а с имиджа на партията

1 коментар
Снимка: В-к. "Сега"

След като премиерът Бойко Борисов заяви наскоро, че когато Делян Пеевски напусне Движението за права и свободи, то ще стане удобно за разговор с останалите партии, гравитиращият около ГЕРБ Институт за дясна политика (ИДП) доразви "опорната точка" в месечния си анализ, обявен във вторник.

"Тенденцията на неопределеност и политическо лутане в ДПС продължава. Ръководството на партията все още не осъзнава, че за да подобри катастрофалния си имидж в обществото трябва да прави тежки политически жертви. Проблемът на ДПС не са малкото гласове или неустойчивата подкрепа, а нежеланието на останалите партии да взаимодействат с партията на Местан", се посочва в анализа.

От Института посочват два пътя пред ДПС, които биха го преобразували в партия, удобна за разговори и официално участие във властта. Препоръката се свежда до изчистван на имиджа чрез "раздяла със знакови лица", които не са назовани. Това би дало възможност на ДПС да стане желан партньор във властта, докато, ако продължи да стои извън нея, движението рискувало да изгуби електорат.

Най-странното е, че в анализа въобще не се споменава за корупционни схеми и задкулисно управление, станали "патент" на ДПС през годините. Не се споменава и емблемата на "модела КОЙ", нито пък съществуването на такъв модел, който би могъл да има най-разнообразни персонали проявления. По този начин се снема и цялата отговорност на изпълнителната власт начело с Бойко Борисов да не продължава задкулисните договорки и обществени поръчки, щедро раздавани на фирми, които формално нямат нищо общо с Пеевски и ДПС.

Институтът за дясна политика сочи два пътя пред ДПС

1.Да продължи да стои в изчаквателна позиция до момента, в който без него няма да може да се направи правителство и след това да влезе във властта, като единствен възможен вариант. Проблемът на този тип стратегия е, че тя не може да даде дори приблизителен срок на периода, в който ДПС ще стои извън властта. Подобен сценарий със сигурност ще породи процеси на недоволство в рамките на партията, които могат да доведат и до намаляване на електоралната сила.

2.Да започне да се разделя със знакови лица, които продължават да носят публични негативи. Ако процесът на изчистване не бъде стартиран час по-скоро, председателят Лютви Местан може да се окаже основна тежест за партията си и да премине в графата на политиците, които носят публичен негатив на ДПС. Това би бетонирало стратегията на изчакване до края на лидерството на Местан.

Важно е да се отбележи, че към момента председателят на ДПС не дава сигнали, че е способен да проведе истинско почистване на образа на партията си и да я вкара ефективно във властта, заключават от Института за дясна политика. Разделът, посветен на тази партия, е озаглавен "ДПС и трудната промяна". Защо въобще анализаторите смятат, че ДПС иска да се променя, е загадка, тъй като политическият и бизнес модел на тази партия показва забележителна устойчивост и успешно разширяване на електоралното присъствие. Незнайно защо и процесите в ДПС се обвързват единствено с формалния лидер Местан, без да се взима предвид реалният властови ресурс на почетния председател Ахмед Доган.

По-скоро явно става дума за препоръка от страна на близкия до ГЕРБ анализаторски тръст.

Институтът бе създаден миналата година като идеологическа платформа за дясно обединение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Част от изявените му членове, свързани с партията на Меглена Кунева ДБГ, бяха привлечени като съветници на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Румяна Бъчварова.

От настоящия анализ е видно, че ИДП не изключва Патриотичният фронт да напусне или да го напуснат от управляващата коалиция, докато за РБ и АБВ подобна опасност няма.

ГЕРБ се възползва от ролята си на балансьор

По отношение на основните политически сили от Института отбелязват, че ГЕРБ продължава да балансира успешно между различните партньори в управляващото мнозинство, както и между мнозинството и опозицията. Неконфронтационната линия на поведение, която води от началото на мандата Бойко Борисов, практически омаломощава опозицията. В същото време ГЕРБ тръгва към местните избори като безспорен рейтингов лидер, коментират анализаторите.

Предвид тежката криза, която изживяват социалистите, е възможно на втори тур в някои от големите областни градове, да се стигне до балотаж между кандидат на ГЕРБ и кандидат на Реформаторския блок или Патриотичния фронт. Добре е действията при подобни сценарии да се обмислят още от сега, от гледна точка на съхраняване на управляващото мнозинство и след изборите, съветва ИДП.

Реформаторският блок – между единството и разделението

С наближаването на местните избори напрежението в Реформаторския блок отново започна да расте, отбелязват анализаторте. След няколко месеца на спокойствие във властта, част от лидерите на партиите в блока отново започнаха да се сблъскват публично. Все още не е ясно дали Реформаторите ще се явяват на местните избори като единен политически субект или ще участват като отделни формации. Към момента най-видимият проблем за блока е във Варна, където структурата на СДС почти официално обяви, че ще подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних, а не предложения от ДСБ Чавдар Трифонов. Искри прехвърчаха и покрай номинацията на Соломон Паси за кмет на София, направена изненадващо от лидера на ДБГ Меглена Кунева, се казва в доклада.

Блокът има серия от проблеми и с част от свои действащи кметове на общини, които станаха жертва на журналистически разследвания и прокурорски проверки. Като най-видими казуси се очертаха тези с кметовете на Хасково и Петрич. Освен личните щети, които претърпяха двамата градоначалници поставиха и морален проблем пред ръководството на блока, което тепърва трябва да избира между понасянето на национален негатив и загубата в тези общини.

Патриотичният фронт играе по ръба на бръснача

Съюзът между ВМРО и НФСБ изглежда стабилен и успява да играе успешно по ръба на бръснача между участието в управлението и опозиционното говорене. Поредният ултиматум на Патриотите дойде след конфликта между българи и роми в Община Гърмен. Ходът с поставянето на ултиматуми с времеви срок носят съществени рискове за Патриотите, защото рано или късно ги поставя в екстремната ситуация да решават дали напускат управлението, посочват от ИДП. И допълват, че до момента този тип поведение не е довел до разрив или сериозна криза във формацията, но рискът за бъдещи сътресения не бива да се пренебрегва.

АБВ и завръщането към спокойствието

След конгреса на формацията, на който лидерът ѝ Георги Първанов беше преизбран за председател, емоциите около АБВ отново затихнаха. Периодичните опозиционни изказвания на бившия президент стават по-скоро традиционни и не носят последици, защото не биват подкрепяни с публични действия от неговите съпартийци, посочва ИДП. В същото време вицепремиерът Ивайло Калфин представи пакет от законодателни промени в пенсионната система, които имат за цел по-скоро да санират настоящия модел, отколкото да го реформират, допълват анализаторите.

Според тях най-сериозните въпросителни около АБВ са свързани с възможността на формацията да взаимодейства с БСП на местните избори. Към момента евентуалното взаимодействие на двете формации има по-скоро вербален характер, отколкото истински политически основания за осъществяване.

БСП затъва в скандали

Кризата на идентичност при социалистите продължава да се задълбочава и да придобива хроничен характер. Извън напускането на партията на бившия депутат Страхил Ангелов и скандала с предлагания на Михаил Миков подкуп, най-значимият идеологически спор в БСП е този между Георги Кадиев и ръководството на парламентарната група, отчита ИДП.

С предложения си законопроект да се разреши агитацията на майчин език, Кадиев успя да шокира ръководството на социалистите до степен, че беше предложено неговото изключване. Към този момент едва ли тезата на червения депутат има потенциал да се превърне в основна за БСП, но в средносрочен и дългосрочен план левицата е обречена на либерализация, смятат в ИДП.

Според тях, ако иска да бъде алтернатива на настоящата по-скоро консервативна конфигурация, БСП ще трябва да счупи рамките на отмрялата социалистическа идеология и да се индоктринира в далеч по-жизнения европейски либерализъм. Ако остане в сферата на носталгичните спомени и идеологическото бездействие, в средносрочен план БСП действително може да се стопи до малка и партия. Решаваща дума за курса, по който ще поемат социалистите, ще има бившият лидер Сергей Станишев, който въпреки оттеглянето си продължава да бъде най-влиятелната фигура в партията, се казва в доклада.

Анализаторите прогнозират, че с изчезването на БСП или с нейната успешна трансформация в ляво-либерална партия ще завърши процесът на пълна трансформация на българската политическа система, започнал с кризата в СДС след 2001 г. и завършил с изграждането на настоящата управленска коалиция през 2014 г.

"Атака“ – ромите отстъпиха пред любовта към Русия

Партията на Волен Сидеров е в период на затишие и проявява активност главно по отношение на Патриотичния фронт. Дори конфликтът в Гърмен не успя да активизира истински Волен Сидеров. Единствената активност на Сидеров по този въпрос дойде от парламентарната трибуна. Очевидно, че този тип въпроси вече не са сред основните приоритети на "Атака“ и вниманието на формацията изцяло е ангажирано с руската тема и конфликта в Украйна, посочва ИДП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Boriana Boneva
    #1

    ИДП е чадо на партията на Кунева. Нищо институтско и академично няма в него, той си е чиста форма политически посредник и политически обслужващ институт плановете на ДГБ. В бъдеще, ако това новоизлюпило се творение за непосредствена нужда от конкретен политически замисъл и политически сметки, на партията на Кунев, оцелее, то ще тегли ДГБ към коалиция ГЕРБ-ДПС-ДГБ, една конфигурация в която ГЕРБ ще замени БСП от коалицията- царот-ДПС-БСП.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.