Опожарената сграда на МС е опасна за служителите

След като в първия ден след пожара служителите в Министерски съвет през целия работен ден чистиха опушените кабинети, днес стана ясно, че трябвало на всеки два часа да излизат за един навън.

На въпрос от Mediapool.bg има ли специални предписания за гарантиране здравето на администрацията, от правителствената информационна служба съобщиха, че се спазват указанията, направени от директора на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов. Те препоръчват служителите да ползват едночасова почивка извън работната сграда след прекарани един до два часа в вътре.

Вчера премиерът Сакскобургготски, чийто кабинет също е в сажди, се пренесе в резиденция "Бояна", а вицепремиерът Пламен Панайотов обяви, че цялата администрация продължава да изпълнява задълженията си както всеки работен ден.

Лекарските предписания целят да се избегнат отдалечени токсични ефекти, въпреки че основните вещества, отделяни при пожара не са в концентрации, които заплашват пряко здравето и живота на хората, обясняват от пресслужбата.

Две фирми - "Бараж" и ЕТ "Краси" са заети с вътрешното почистване на сградата на правителството, защото те първи са се обадили след пожара на 6 март. При необходимост в сряда към тях щели да се присъединят и от фирма "Василка".

Екипите на частните фирми работят съвместно с персонала на всички вътрешно ведомствени технически служби, твърдят от пресслужбата. От "Дондуков"1 са категорични, че всички служители на Министерски съвет, които са се включили в почистването, са снабдени с предпазни маски и препарати, сред които основният е италианско производство и е ефективен при разграждането на съдържащите се в саждите мазнини.

След цялостното основно почистване на помещенията фирма "Камекс" ще поеме почистването на килимите и подовите настилки.

Най-тежко пострадалият от пожара в Министерски съвет - пожарникарят Димитър Димитров - ще бъде изведен утре от Централна реанимация на "Пирогов" и ще бъде преместен най-вероятно в Клиниката по неврохирургия, предаде БТА, цитирайки директора на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.

Димитров бе приет в "Пирогов" с черепно-мозъчна травма, но засега няма да бъде опериран. Пожарникарят не е на апаратно дишане, говори и мърда крайниците си, добави д-р Спасков. Пожарникарят Николай Цветков, който постъпи последен в "Пирогов" вече е изписан от болницата по собствено желание.

Служителите на НСО Руслан Йовков и Борислав Илиев засега остават под наблюдение в Клиниката по токсикология, но и при двамата се наблюдава подобрение на състоянието им, каза д-р Анита Хубенова, завеждащ Клиниката по токсикология.

Междувременно шефът на НСО ген. Димитър Владимиров обяви, че ел. техникът на Министерския съвет е бил уведомен за пожара на 6 март в 21.50 часа от дежурния на МС и е пристигнал на мястото на инцидента след 22.20 часа, ползвайки градския транспорт, а не е пристигнал с кола.

Официалното съобщение, разпространено от БТА, е по повод "информация и спекулации в някои средства за масова информация", че дежурният ел. техник на МС е бил уведомен в 21.00 часа за възникналия пожар.

В съобщението си ген. Владимиров още веднъж изразява благодарност за отличното взаимодействие между служителите на НСО и противопожарната охрана и проявения висок професионализъм при гасенето на пожара в сградата на Министерския съвет.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: