Опозиционен бойкот спря окончателната ратификация на Бургас-Александруполис

Опозиционен бойкот спря окончателната ратификация на Бургас-Александруполис

С чужди карти и при липса на кворум на първо четене в четвъртък бе одобрена ратификацията на проекта за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, но не можа да мине окончателно след бойкот на опозицията. Второто четене на документа трябваше да стане същия ден, но след протест на опозиционните политически заради липсата на представители на две от управляващите партии бе извършено преброяване на депутатите и бе установено, че само 84 народни избраници са в залата. Необходимият кворум е 121 депутати.

Това отложи окончателното одобрение на споразумението между България, Русия и Гърция за строежа на тръбата. Атина ратифицира дългото 280 км трасе за пренос на между 35 и 50 млн. т руски петрол годишно през територията на България и Гърция до Средиземно море, избягвайки черноморските проливи. Москва също започна процедурата по ратификацията и също в  четвъртък в държавната Дума - долната камара на  руския парламент, бе внесено споразумението за проекта.

Следващата седмица, която е с три работни дни, бе допълнително съкратена от депутатите, които си взеха още почивка, така че ратификацията остава за края на месеца.

До одобрението на първо четене се стигна след два часа дебат, последвал представянето на параметрите на проекта от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Опозицията отново изтъкна икономическата неизгодност на проекта за България, опасността за околната среда и засилващата се зависимост на страната ни от Русия.

Мартин Димитров от ОДС каза, че договор, който ще влияе на икономиката на страната в следващите 20-30 години, не може да се подписва без задълбочен анализ. Приходите, които се очакват, са несигурни, не се отчита и че ще падне цената на земята в района на тръбопровода, допълни той.

Знаем, че договорът ще бъде регистриран в страна от ЕС, а практиката на Русия е това да става в Кипър, която е офшорна зона, отбеляза независимият депутат Елеонора Николова. Тя посочи, че не е ясно кой ще ръководи и експлоатира българския дял в проекта.

Никой не поставя интересите на гражданите на Бургас и никой не слага в този дебат Бургаския залив, а Черно море е малко, с нищожна възстановителна способност, допълни Светослав Малинов от ДСБ.

Според съпартиеца му Константин Димитров се действа под натиска на чужди сили, на икономически лобита, за да може България "да бъде омаскарена от петрола и бетона на чуждата зависимост".

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков обвини опозицията, че спекулира с темата предизборно. По думите му “остатъчното СДС, ДСБ и новото лице на десницата –представителите на кметската партия” , развиват тезата  за отлив на туристи, пропускайки, че в момента 6.5 млн. тона петрол годишно се внасят за нуждите на "Нефтохим". Според Миков другата спекулация е свързана с фирмата “Фронтиер” на  разследвания за пране на пари по случая “Топлофикация-София” бизнесмен Красимир Георгиев. “Не това правителство е вкарало, а то е изкарало фирмата "Фронтиер" от проекта”, отбеляза социалистът.

Колежката му от левицата Мая Манолова обвини опозицията, че с процедурни хватки се опитва да саботира заседанията на парламента втори ден.

Още в рамките на обсъждането Любен Дилов-син (Гергьовден) и Красимир Каракачанов (ВМРО) предложиха отлагането на ратификацията заради отсъствието на депутати от ДПС и от НДСВ. Представителите на двете управляващи партии се брояха на пръсти. Въпреки това документът мина на първо четене, но Нено Димов(ДСБ) поиска прегласуване заради дадения с чужди карти вот.

Това провокира председателят на парламента Георги Пирински да нареди на квесторите да изземат картите, поставени на устройствата за гласуване на празните банки. Видимо изнервен след това нареди прегласуване, при което бе одобрена ратификацията с 89 гласа "за", 34 "против" и 10 "въздържал се".

Решено бе 30 минути по-късно да се започне гледането на документа на второ четене, което бе протестирано от Нено Димов. Опозицията поиска поименна проверка, която бе разпоредена от Пирински. Той предупреди, че ако се установи отсъствие на народни представители, които до преди минути са били в пленарната зала и са предлагали поименна проверка, очевидно става дума за съзнателен саботаж на заседанието. След установената липса на кворум, окончателната ратификация на Бургас-Александруполис бе отложена.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?