Опозиционерът Алексей Навални се кандидатира за кмет на Москва

Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални официално се кандидатира за кметския пост в Москва. Това стана възможно след като преди година бяха възстановени преките избори за столичен градоначалник, предаде БНР.

Кандидатурата на Алексей Навални, който стана известен със своята непримирима борба срещу корупцията във властта, беше издигната от Партията на народната свобода ПАРНАС.

На този етап шансовете му за победа се преценяват като минимални, тъй като времето за предизборна кампания до гласуването на 8 септември е твърде малко и това облагодетелства досегашния кмет Сергей Собянин, който е един от най-близките сподвижници на президента Владимир Путин. Смята се обаче, че Навални може да има реални шансове да оглави Москва, ако зад него застанат и други опозиционни сили при един евентуален втори тур.

Допълнителен плюс за кампанията на Алексей Навални е участието в нея на водещия руски икономист Сергей Гуриев, който изяви готовност да помогне в подготовката на предизборната му програма.

Според политолози, участието на Навални в изборите ще бъде важен тест за популярността на опозицията в Москва на фона на намаляващия напоследък брой участници в масовите улични протести срещу управлението на Владимир Путин, които започнаха преди година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?