Опозиционери не влязоха в новия Национален съвет на БСП

Сергей Станишев обяви, че БСП е станала лидерска партия, а пленумът ще е гумен печат

Опозиционери не влязоха в новия Национален съвет на БСП

Някои от разпознаваемите лица от вътрешната опозиция в БСП вече няма да бъдат част от Национален съвет на партията. Тайното гласуване на 50-тия конгрес на социалистите приключи и вече е ясно кои са 187-те души в новия пленум на партията.

Сред избраните отсъстват имената на бившите лидери на партията Михаил Миков и Сергей Станишев, бившия председател на парламента Георги Пирински, депутатите и провалили се кандидати за лидер Валери Жаблянов и Красимир Янков, както и бившите депутати Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

След като не бе избран в съвета, Сергей Станишев обяви, че БСП е станала лидерска партия, а пленумът ще е гумен печат.

Още в събота беше ясно, че Миков няма да е част от новия пленум, защото той си направи самоотвод. По думите му целта на Нинова в този мандат е да овладее Националния съвет, а той може да е социалист и без да е в пленума.

При тайното гласуване най-много гласове е събрал депутатът Крум Зарков, той е получил 487 гласа.

След него са Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристина Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Пенчо Шапков, Петър Витанов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Георги Гьоков, Крум Дончев, Иван Ченчев, Кирил Добрев, Валери Сарандев, Деница Златева, Стоян Мирчев, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Манол Генов, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Антон Кутев и .тн.

Въпросът кой ще влезе в новия Национален съвет беше и ключовата точка на 50-тия конгрес на БСП, защото за пръв път форумът не избираше лидер. Преди две седмици Нинова спечели първите вътрешнопартийни избори за председател с над 80% подкрепа.

Защо това беше ключово гласуване?

И за лидера на партията, и за вътрешната опозиция беше важно да имат възможно най-много представители в пленума. Причината - реализацията на политиките и решенията зависи именно от него, който има възможност да бламира политиките на председателя, а Нинова много добре знае това, защото през годините това ѝ се случи няколко пъти. 

Според устава на БСП Националният съвет взима всички по-важни решения. Той разработва и провежда партийната политика, ръководи и координира дейността на местните структури, приема правила за дейността и функционирането на партията, осъществява коалиционното взаимодействие, приема решенията за участието на партията в избори, утвърждава кандидатите на партията за президент и вицепрезидент и освен това взима решения за участие в изпълнителната власт.

В НС по право влизат лидерът на партията, председателите на женското и младежкото движение в БСП, и шефът на ветераните, както и по един представител от областните структури. 37 от местата в пленума пък са отделени са младежи.

Започва нов 4-годишен цикъл и БСП тръгва към спечелване на парламентарните избори, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова закри юбилейния конгрес на БСП.
 
"Започваме един нов четиригодишен цикъл. Имаме вече избран председател, национален съвет, местни ръководства. В най-скоро време ще свикаме новия Национален съвет, за да предложи изпълнително бюро и така напълно комплектовани да тръгваме към най-важното, което ни предстои - курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", каза тя.
 
Дублиране в листата

Гласуването се проведе късно снощи, като вотът бе за две листи – едната за повечето от местата, а другата – младежка.

Оказа се, че в "голямата" бюлетина името на Георги Тодоров, който бе един кандидат за лидер на левицата, но се отказа от надпреварата преди вота, е било записано на три места, като две от тях са едно след друго, а третото – в края на бюлетината. След обявяването на резултатите в залата бе поискано да бъде съобщено изрично каква е подкрепата за тримата "Георги Тодоров".

Споделяне

Още по темата

Още от България