Опозиционната Либерално-демократическа партия печели изборите в Япония

Опозиционната Либерално-демократическа партия (ЛДП) на Шиндзо Абе е сочена за победител с безспорно мнозинство на проведените в неделя парламентарни избори в Япония.

Партията, която управлява близо 50 години до 2009-та, е спечелила между 275 и 300 места в долната камара на парламента, където заседават 480 депутати, показват данни от екзит-пол, обявени по националното радио.


Тези резултати бележат връщането на ЛДП във властта след три години в опозиция.

Сега управляващата Японската демократическа партия е спечелила по-малко от 100 места, понасяйки тежка загуба, след като държеше 230.

Победата на консерваторите почти без съмнение ще постави на премиерското кресло националиста Шиндзо Абе, който вече е ръководел правителството на Япония през 2006-2007 година.

Неговата предизборна кампания беше съсредоточена върху обещания за слагане край на продължаващата 20 години стагнация и по-активна външна политика в момент, когато отношенията с Китай са силно обтегнати.

Неговият съюзник - малката партия Ню Комейто, ще спечели около 30 места, с което Абе ще има мнозинство от две-трети в долната палата на парламента.

Това ще позволи на Абе да отхвърля решения на горната палата на парламента, за да може икономиката на страната да излезе от задънената улица, в която се намира от 2007 година.

Най-големият губещ в изборите е сегашният премиер Йошихико Нода и неговата Демократическа партия, която ще има между 55 и 77 места.

На пресконференция в Токио той призна поражението на партията си и обяви, че подава оставка от председателския пост, за да поеме отговорност за загубата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?