Опозиционни партии спасиха Холандия от криза, като подкрепиха бюджетните икономии

Дни след като подаде оставка, Марк Рюте получи подкрепа за бюджетния план.

Холандските опозиционни партии спасиха плановете на правителството за бюджетни ограничения, които предотвратяват понижение на първостепенния рейтинг на страната и ѝ позволяват да се вмести в дадения от ЕС срок (понеделник) да отговори на изискванията за бюджетна дисциплина.

Една лява, една либерална и една зелено-лява партия подкрепиха предложенията на преходното дясноцентристко правителство на премиера Марк Рюте, осигурявайки му мнозинство 77 гласа в 150-членния парламент за прокарване на непопулярните мерки.

Целта е да бъдат спестени около 10 млрд. евро и бюджетният дефицит да бъде приведен до 3% от БВП. Това ще стане с ограничаване на разходите за здравеопазване; увеличаване на възрастта за пенсиониране от 66 на 67 години; замразяване на заплатите на държавните служители за две години; повишение на ДДС. Опозицията освен това даде съгласие за по-високо облагане на алкохола, горивата и безалкохолните напитки.

Миналата седмица Холандия предизвика тревога сред инвеститорите и финансовите пазари, тъй като стана известно, че не е в състояние да се справи с бюджетните ограничения, за които самата тя настоява да се спазват от всички страни в ЕС.

Провалът на бюджетните преговори доведе до оставка на правителството в понеделник и създаде политически вакум в една от малкото европейски държави с първостепенен кредитен рейтинг, отбелязва Ройтерс.

Холандските политици, някои от които бяха най- настоятелните в исканията към Гърция да въведе ред във финансите си, заявиха в четвъртък, че бюджетният дефицит ще бъде сведен до 3% от БВП, съгласно правилата на ЕС.

Споразумението, постигнато след двудневни преговори, предотвратява риска от намаляване на кредитния рейтинг, но политическата неизвестност около насрочените за септември избори остава.

Преди да бъде обявен компромисът, председателят на Централната банка Клаас Кнот предупреди за огромните предизвикателства и повтори, че страната трябва да се справи със структурните реформи, тъй като дълговата криза в Европа не е отминала.

Сега проектобюджетът на Холандия за 2013 г. има подкрепата на мнозинството в парламента, след като опозиционната лява "зелена" партия обяви, че застава зад плана.

Преходното коалиционно правителство на християндемократи и либерали вече подкрепи бюджета, както и две по-малки опозиционни партии. Заедно с лявата зелена партия те имат достатъчно мнозинство, за да го прокарат през парламента.

Дефицитът ще бъде сведен до 3% следваща година чрез съчетание на по-високи данъци и съкращения на социални разходи, съобщи финансовото министерство през изминалата нощ.

На европейско равнище, абсолютният приоритет е стабилността на еврозоната, заяви финансовото министерство.

На национално ниво, задачата е да останем конкурентни в непрекъснато променящия се свят, да намалим равнищата на частния и публичния дълг, да се подготвим за нарастване на правителствените разходи за здравеопазване, пенсии и за възрастните хора, посочва министерството.

Правителствената агенция за макроикономически прогнози трябва да прегледа предложенията и да каже дали прогнозите са точни.

Бюджетният план включва замразяване на заплатите на държавната администрация за две години, което ще спести 2.3 млрд. евро до края на 2013 г. Предвижда се увеличение с 2% на ДДС, което ще осигури допълнителни приходи от 4 млрд. евро.

Постигнат е компромис за въвеждане на допълнително облагане на горивата и по-висок "данък прегрешение" върху алкохола и тютюневите продукти, които ще генерират допълнително 600 млн. евро. Съкращения в здравеопазването ще спестят други 1.2 млрд. евро.

Правителството на премиера Марк Руте се разпадна миналия уикенд, след като Партията на свободата на популиста Грет Вилдерс отказа да подкрепи бюджетните икономии.

Споразумението за бюджета бе постигнато преди 30 април, когато изтича срокът, в който страните от ЕС трябва да представят в Брюксел икономическите си "конвергентни планове". Преди това и рейтинговата агенция "Фич" предупреди, че Холандия може да изгуби рейтинга си тройно "А".

Държим на правилото за дефицит от 3% не защото това е решено в Брюксел, а защото мислим, че е важно да не оставяме на бъдещите поколения да плащат сметката, заяви пред парламента Рюте.

Холандия, която е със сравнително ниско ниво на държавен дълг (62% от БВП), е в рецесия от юли и бюджетният дефицит за догодина се очакваше да е 4.6%, ако не бяха направени икономии.

Както и навсякъде в Европа, обществото не е доволно от икономиите.

Социологическо проучване в Холандия сочи, че 58% от анкетираните са съгласни бюджетният дефицит да бъде намален най-много до 3.5%, докато 44% смятат, че трябва да е 3% или дори по-нисък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес