Преди началото на новия политически сезон

Опозиционните партии дружно призоваха към протести срещу кабинета

МВР разполагало с данни за готвени провокации, но полицията щяла да се държи както досега

Опозиционните партии дружно призоваха към протести срещу кабинета

Два дни преди първото заседание на парламента от новия политически сезон няколко опозиционни партии във и извън Народното събрание вкупом призоваха членовете и симпатизантите си да се включат в готвения за 4 септември граждански протест "по посрещането" на депутатите.

 

Най-активни се оказаха бившите управляващи от ГЕРБ, чийто пресцентър разпрати до медиите обръщение на партийния лидер Бойко Борисов. В него той едновременно отклонява идеята на политическия си опонент - лидерът на БСП Сергей Станишев - за обща декларация в НС "по националните приоритети" и призова привържениците си масово да се включат в демонстрацията.

 

"Приемаме исканията на протестиращите като основателни и справедливи. Солидарни сме с тях и изразяваме уважение към упоритостта и последователността на усилията на всички, които 80 дни не се отказват от протестите. Приемаме призива за незабавна оставка на правителството и се обявяваме за нови избори до края на годината. Присъединяваме се към апела всеки гражданин и всяка партия, които искат оставка на правителството и незабавни избори, да се включи към протестните действия още на 4 септември. Колкото повече хора излязат на улицата тези дни, толкова по-бързо това правителство ще си отиде", заявява експремиерът Борисов.

Отказът на Борисов да застане зад обща "национална позиция" със Станишев е противоположен на изразената от него преди около месец и половина позиция за "надпартийна декларация" и за евентуални преговори с политическите опоненти за "общо съгласие по националните ни приоритети".

С призиви за подкрепа на протеста на 4 септември в понеделник излязоха Реформаторският блок, "Движение България на гражданите" и Единната народна партия на Мария Капон.

"ДСБ призовава своите членове и симпатизанти да се включат в протестите срещу правителството", обяви Радан Кънев, председател на партията, която участва в блока заедно с формациите "Зелените", "Свобода и достойнство", "Синьо единство", "Движение България на гражданите", СДС и БЗНС.

"Солидаризираме се с протеста и срещу тези партии, които в последните месеци доказаха, че казаните думи нямат тежест, че идеологически противници влизат в задкулисни договорки, за да запазят властта на всяка цена. Смятаме, че България има нужда от нов политически ред, и призоваваме управляващите, ако искат да запазят и собственото си достойнство, и достойнството на нацията, да се вслушат в гласа на българските граждани. Призоваваме всички наши симпатизанти в сряда, 4 септември, да се присъединят към протеста още в 8 сутринта пред Народното събрание и да изразят там желанието си за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори", обявиха и от партията на Меглена Кунева.

Малко по-рано в понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че в МВР имало данни, че се готви ескалация на напрежението сред протестиращите вече 80 дни срещу кабинета "Орешарски".

"Има, и за 4 септември има данни. Много от тези данни не се потвърждават, по други от сигналите продължаваме да работим. Но ще направим необходимото да гарантираме сигурността и обществения ред", коментира МВР шефът.

"Готови сме и винаги трябва да бъдем готови за такива ситуации. Имаме достатъчно сили, имаме добра организация. Но някак си, вижте, едва ли не, така, се представя в момента, в последните дни, едва ли не, че трябва да очакваме някакви сблъсъци или едва ли не военно положение. В края на краищата това са... И протестиращите са нормални хора и очакваме да се държат както и до момента нормално, цивилизовано, да не упражняват насилие. И
протестът е нормален процес", добави Йовчев.

Все пак той гарантира, че полицията ще продължи да действа "по същия начин, както се е държала да момента", уточнявайки, че "не може, ако има нарушение на Закона за движение по пътищата, спрямо това да бъде употребена сила и помощни средства".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?